Новини Турагенции

Чуждите туристи се завръщат за конен, пешеходен и велотуризъм в България

   
Чуждите туристи се завръщат за конен, пешеходен и велотуризъм в България

Чуждите туристи ударно търсят България за природен туризъм и дори отказваме резервации заради липсата на персонал и екскурзоводи. Това обяви за TravelNews Димитър Попов, управител на туроператора „Пенгуин травъл“. Според него никой не е очаквал такъв бум след Ковид пандемията. „Както се вижда с полетите и летищата в Европа, бизнесът не може да отговори на ръста в пътуванията“, коментира той.

В момента се наблюдава засилен интерес на чужденци за конна езда, пешеходен, велотуризъм и културни обиколки на България, каза Попов. Британци, французи и поляци идват за конен туризъм. Докато германците пристигат за вело и пешеходни маршрути. Попов подчерта, че се правят седмични турове от събота до събота. Американци и австралийци идват на обиколка на България, като страната ни е част от общата им програма на Балканите.

Именно хоби гостите, които предпочитат специализирани турове, са сред пътуващите, които плащат най-много за ваканцията си. Три пъти повече са приходите от този тип туристи в сравнение със средствата, които оставят в местните икономики традиционните почиващи. Едва 30 на сто от крайната цена, която плащат за своето пътуване тези туристи, е за настаняване, храна и транспорт. Останалите 70 на сто са за допълнителните услуги и индивидуалното обслужване, което получават.

Димитър Попов отбеляза, че се наблюдава голямо търсене за пътувания в екзотични и далечни дестинации и от страна на българите. Най-голям интерес има към програмите за Иран, където се правят културни обиколки на страната, допълни той. Следват Сирия и Ливан. В Африка най-много групи изпраща за Кения, Бурунди и Руанда. В Южна Америка до Колумбия и Мексико. Докато за Азия се забелязва едно изкачване, тъй като трудно се отварят и продължава да има Ковид изисквания в повечето страни. Но голям хит става Монголия, която се търси от българите, обясни Попов.

“Пенгуин травъл” предлага над 100 дестинации, голяма част от които са непознати за стандартния турист, дори и пътешественик. Много от клиентите на туроператора са посетили 100+ страни. Това са хора предимно от скандинавските страни, Великобритания, САЩ, Австралия и дори от България. Попов заяви, че “Пенгуин травъл” се стреми да помогне на клиентите си да се запознаят от близо с чужди култури. “Групите са средно между 6-12 човека и идеята е да им дадем възможност като комбинираме транспорт и разходите за гид, да обиколят, и опознаят съответната страна. Иначе има много случаи на хора, аз ги наричам маркьори, които дори са посетили всички страни в света, но посещението се състои в 2-3 нощувки в столицата”, коментира Димитър Попов.

„Пътуването е нещо повече от нощувка на чуждо място. Клиентите ни държат на качественото пътуване, индивидуални програми и такива с внимание към детайла, подчерта Димитър Попов. Според него в световен план има около 20 подобни туроператори, а в Европа са единици, като един от тях е „Пенгуин травъл“. Компанията е регистрирана в Дания и в България. Той обяснява, че самото "производство" на един такъв тур е трудоемко и отнема много време. Ние имаме едно преимущество, че като българска компания сме по-конкурентноспособни в сравнение със западноевропейските туроператори, допълни още той.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати