Заведения Хотели

Собственици на хотели и заведения в Сандански се оплакват от липса на кадри

   
Собственици на хотели и заведения в Сандански се оплакват от липса на кадри

От недостиг на кадри в сферата на туризма се оплакват собственици на хотели и заведения в Сандански. Причината - голяма част от сервитьорите, барманите и готвачите избират да работят в морските курорти, съобщава БНТ.

Любка Илиева е в сферата на ресторантьорския бизнес от около 10 години. Казва, че най-големият проблем, с който се сблъсква е постоянното текучество на сервитьори и бармани. Липсата на персонал се усеща най- силно всяка година в началото на лятото.

"Казват "Днес съм тук, утре ме няма, отивам да си изкарам пари на морето", като смятат, че там ще изкарат повече пари. Да, ама там трябва да плаща наем, а тук живее в къщи. Някои дори ходят в чужбина. Смятат, че това е най- якото, но всъщност не е така. Тогава може би оценяват, когато се върнат тук", казва тя.

За летния сезон в ресторанта на Любка наемат ученици. Често обаче те приемат работата за игра и не се отнасят сериозно към задълженията си.

"Когато вземеш ученик на работа, с всички изрядни документи, той иска да работи много, казва, че дава всичко от себе си, но не е така. Идва на работа на следващия ден, хвърля си ключа и казва „Аз съм до тук, не ми се работи". И така всеки Божи ден трябва да търсиш нов и нов персонал, да обучаваш, а това е много кофти за бизнеса. Всъщност ти имаш ресторант, зареден, работещ, качествена храна, а няма кой да работи. Имам приятелка със сладкарница по същия начин е. И в момента няма персонал", казва Любка.

Туристическият бизнес в Сандански търпи големи финансови загуби заради липсата на персонал. Дори има заведения, които не функционират на пълния си капацитет, защото няма кой да работи. Надеждите на собствениците са, че ситуацията ще се промени есента, когато работещите на морските курорти ще се завърнат.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати