Анализи Новини

Французите пътуват основно из провинцията

   
Французите пътуват основно из провинцията

Международните туристи могат да приоритизират посещенията на Айфеловата кула и Лувъра, когато посещават Франция. Но французите имат други идеи. Ограниченията по границите по време на пандемията до голяма степен дадоха възможност на местните жители да изследват страната си без чуждестранни туристи, които през 2019 г. наброяваха около 90 милиона.

Французите не пропуснаха тази възможност. Повече от две трети от френските жители са пътували през 2021 г., като 84% от жителите на Франция са избрали да останат в страната, според френската компания за маркетингови проучвания в туризма Raffour Interactif, цитирана от CNBC Travel.

Топ дестинации

Тъй като желанието за природа и дейности на открито нарасна по време на пандемията, няколко области се очертаха като топ дестинации сред местните пътници, каза Мод Байи, главен изпълнителен директор за Южна Европа за мултинационалната компания за гостоприемство Accor, която има повече от 1600 хотела във Франция. 

Вътрешните пътници бяха привлечени към бреговете на Бретан заради „морето и широчината на пейзажа“, каза тя. Северозападната провинция е дом на очарователни морски градове, като Канкале и оградения пристанищен град Сен Мало, известен със своята гастрономия и история. 

Къде пътуват французите във Франция

Регион

Местност

Причина

Бретан

Сен Мало, Канкале, Киберон

Гастрономия, широко отворени пространства

Нова Аквитания

Биариц

морски курорти, баска култура

Лазурен бряг (Френска ривиера)

Кан, Ница

природа, преживявания на открито, активна почивка

Бургундия

Дижон, Бон, Макон

гастрономия, вино

Източник: Accor                   

В южната част на страната известната Френска ривиера – особено шикозните крайбрежни райони близо до Кан и Ница – привлича местни посетители по същите причини, каза тя. Докато ковид удря туризма във Френска Полинезия, някои острови по-близо до континента привличат много местни туристи, каза Байи. Остров Ре, край западното крайбрежие на Франция, се справи добре поради близостта си до Париж – това е по-малко от пет часа път с кола, каза тя – докато посетителите отидоха и на „супер известния, фантастичен“ остров Бел на север, както и на Корсика на юг.

„Когато хората отиват в Корсика те ми пишат: „Няма смисъл да ходим на Малдивите, защото водата изглежда същата“, каза тя. Байи говори със CNBC от хотел Molitor Paris-MGallery, където, според нея, много парижани се наслаждават на престоя си. От ски в Пиренеите до гмуркане в Средиземно море, разнообразието от пейзажи и преживявания във Франция я прави толкова популярна, добави тя. „Вярвам, че богатството на тази малка страна, с толкова много различни възможности за забавление и почивка на едно място, е доста уникално“, продължи тя. 

Тайни и „малки скъпоценни камъни“

Повечето места, обичани от французите, в крайна сметка стават популярни и сред чуждестранните туристи, каза Байи. Но едно изключение, поне засега, е елзаският винен път. „Можете просто да отидете в Страсбург и след това да се качите в кола, да прескочите от едно село в друго и просто да опитате и да откриете виното, замъците, пейзажите“, каза тя. „Това е голяма тайна“. Тайната е на места като Бон и Макон в световноизвестния винен регион Бургундия. И двете бяха популярни сред местните пътници миналата година, обясни тя. 

Преди пандемията близо 60% от френските винени туристи са били местни туристи, каза Мартин Лулие, ръководител на винения туризъм в Atout France, агенцията за развитие на туризма на страната. Един от най-добрите му „съвети като инсайдер“ е да се посети Юра, един от най-малките винарски райони във Франция, и село Шато-Шалон, каза той. Там посетителите могат да опитат „сърцето и душата“ на района – неговото „vin jaune“, или жълто вино. 

Байи и Лулие препоръчват френския департамент Дордон. Разположен между долината на Лоара и Пиренеите, той има „непокътнати природни бижута“ като Бержерак и Дурас, каза Лулие. Въпреки че е по-малко шик в сравнение с други части на Франция, Дордон е място, „където наистина можете да се насладите на френското изкуство на живота, гастрономията и природата“, каза Байи.

Френското „art de vivre“ – буквално „изкуството да живееш“ – е част от причината, поради която Франция от десетилетия е сред най-популярните дестинации за международни туристи. Акцентът върху наслаждаването на живота е вездесъщ – по булевардите на Париж, в залите на Версайския дворец и в ресторантите на страната, които общо имат повече звезди „Мишлен“, отколкото всяка друга страна в света. Но Бейи каза, че в „по-тайните, дискретни места“ пътниците наистина могат да „почиват и да се свържат отново с френския начин на живот“.

Най-красивите села

Друго място в Дордон, Бульо-сюр-Дордон, е едно от най-новите села в списъка на „най-красивите села във Франция“. Списъкът, който започна преди 40 години, изброява 168 села с изключително наследство и красота. Всяко от тях се оценява по 30 критерия, включително обекти на културното наследство и архитектура, както и по-малки детайли като скрити електрически проводници. Има по-малко от 1 на 5 шанс за попадане в списъка, според уебсайта на списъка.

Южна Франция има най-високата концентрация на тези села, като повече от 75% се намират в провинции като нова Аквитания, Окситания и Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Телевизионното шоу „Le Village Prefere des Francais“ – или „Любимото село на французите“ – също привлича посетители в по-малко известни места в страната. Четиринадесет села се класират всяка година – по едно във всеки регион във Франция – като победителят бива избран чрез обществено гласуване.

Миналогодишният победител привлече повече туристи: малкото градче Сансер, което е едно от най-разпознаваемите наименования на френския Совиньон Блан. Същото вероятно ще се случи и с Бергхайм, село по маршрута на виното в Елзас, което бе обявено за победител тази година в сряда. Бейи каза, че пътниците могат да построят цяло пътуване около тези села „Това е по-частен, домашен, културен начин да се гледа на Франция“, каза тя. „Не е Сен Тропе, не е Мон Сен Мишел или Айфеловата кула, но е и Франция с богатата ѝ история“.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати