Събития

Фестивалът Сан Фермин в Памплона се завърна след двегодишна пауза заради пандемията

   
Фестивалът Сан Фермин в Памплона се завърна след двегодишна пауза заради пандемията

Фестивалът Сан Фермин в Памплона се завърна, след като две години не се състоя заради коронавирусната пандемия, предаде Асошиейтед прес. Хиляди хора се стекоха по улиците на испанския град, когато беше изстреляна традиционната ракета, известна като чупинасо. С нея се дава начало на фестивала, известен с надбягването с бикове по калдъръмените улички и пиршествата. Дъждът не помрачи атмосферата, а ентусиасти, облечени в традиционните бели панталони и риза с червен пояс и кърпа, препълниха площада пред кметството.

Акцентът на фестивала, който продължава девет дни, са надбягванията с бикове, чието начало е в четвъртък. Хиляди търсачи на силни усещания се опитват да избягат от шест животни, пуснати по криволичещ, калдъръмен път към градската арена за корида. Зрителите гледат от балконите и зад поставени дървени барикади. След прословутото тичане пред биковете сутрин има кориди следобедите, а фиестите продължават денонощно. Фестивалът Сан Фермин става световноизвестен, когато Ърнест Хемингуей го описва в романа "И изгрява слънце" през 1926 г.

Той беше ежегоден, преди коронавирусната пандемия да направи невъзможно провеждането му през 2020 г. и 2021 г., което не се беше случвало от Гражданската война през 30-те години на миналия век. Населението на Памплона е около 200 000, но по време на фестивала в града се събират почти милион души, особено през уикенда, включително много чужденци. Кметът на града Енрике Мая каза пред испанската държавна информационна агенция ЕФЕ, че тази година е малко притеснен. "Имаме усещане, че хората толкова искат да си прекарат добре и ситуацията може да излезе извън контрол", сподели той опасенията си.

Градските власти призоваха участниците да не забравят, че броят на заболелите от Ковид-19 отново се увеличава и посъветваха да се използват предпазни маски. Многобройните надбягвания и партита обаче затруднява прилагането на тези мерки. Обичайно фестивалът Сан Фермин преминава без инциденти, като повечето инциденти възникват по време на надбягванията или са свързани с консумацията на алкохол. Осем души бяха намушкани по време на фиестата през 2019 г.

Шестнадесет души са загинали при надбягванията с бикове от 1910 г. Последният смъртен случай на фестивала Сан Фермин е от 2009 г. Преди началото му в Памплона се събраха десетки десетки защитници на правата на животните, облечени като динозаври и държащи плакати с надписа "Коридата е праисторическа". Те протестират срещу определяната от тях жестокост към биковете и призовават туристите да не участват в състезанията. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати