Новини Турагенции

Туристите ще плащат, за да посещават два от най-красивите плажове в Италия

   
Туристите ще плащат, за да посещават два от най-красивите плажове в Италия

Туристите вече ще плащат, за да посещават два от най-красивите плажове в Италия, следвайки новите правила, въведени от властите на остров Сардиния, пише Profit.bg.

От това лято посетителите на Cala Coticcio и Cala Brigantina - на архипелага Ла Мадалена, край северното крайбрежие на Сардиния, ще трябва да плащат по 3 евро на човек на ден, само за да получат достъп до плажната ивица. 

Тъй като островите са национален парк, туристите вече плащаха по около 25 евро за еднодневна екскурзия, за да ги видят с лодка. Таксата за опазване на плажа ще бъде допълнителна към тази за обиколката.

Властите на Сардиния въведоха и ограничение от 60 туристи на ден в двата залива, в опит да защитят девствените бели брегове на островите и да изчистят плитчините от щетите и отпадъците, причинени от свръхтуризма.

Слотовете могат да бъдат резервирани от туроператор, но в бъдеще ще бъде пуснато и приложение, което да направи запазването на място още по-лесно. Всеки, заловен да посещава плажовете без официална предварително резервирана обиколка и слот за посетители, ще подлежи на съдебно преследване.

Вече има такса от 1 евро за посещение на Cala Mariolu, на източното крайбрежие на Сардиния, през който могат да минат само до 550 души на ден.

Други плажове в същия район също са с ограничен брой посетители - амо 1600 души могат да посетят Cala Sisine на ден, докато броят на туристите на Santa Maria Navarrese е ограничен до 1300 на ден.

Миналото лято островите Ла Мадалена попаднаха в заглавията, след като местна кампания обвини туристи, че са откраднали „шест тона“ пясък от бреговете им за една година. През 2020 г. френски турист беше глобен с 1000 евро, когато охраната на летището откри 2 кг пясък в пластмасова бутилка в багажа му.

В резултат на проблема сега на туристите е забранено да стъпват на плажа Budelli, известен също като La Spiaggia Rosa - лодките могат да се задържат в залива, но никой няма право да слиза на пясъка. Същото правило се въвежда и на Spiaggia del Cavaliere на остров Будели.

Няколко държави използваха пандемията от COVID-19, за да преразгледат достъпа до най-красивите си и популярни плажове в опит да се борят с прекомерния туризъм.

Плажът Мая в Тайланд - по-известен като "Плажът" от едноименния филм от 90-те години, беше отворен отново за посетители през януари, но със забрана за плуване в самия залив и органичения от само 375 посетители на час в рамките на ограниченото работно време.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати