Анализи

Британският Guardian предупреждава за нарастване на Ковид случаите в Европа

   
Британският Guardian предупреждава за нарастване на Ковид случаите в Европа

Туристите, които се отправят към и от континенталната част на Европа, са предупредени за нарастваща честота на коронавирус, особено в горещите туристически точки, което рискува да попречи на плановете за пътуване, пише британският в. "Гардиън", цитиран от News.bg. Здравните служители в региона все повече призовават в някои случаи за повторно въвеждане на маски за лице и други мерки и призовават пътуващите да проявяват лична отговорност, като предупреждават, че ескалацията на вируса може да доведе до бързо връщане на ограниченията.

Гърция, Испания, Франция и Германия - както и по-далечни дестинации като Карибските острови, Мароко и Тунис - в момента регистрират значително увеличение на случаите.

Тъй като туристите изучават националните нива на коронавирусна инфекция, преди да започнат пътуванията си, въпреки трудностите при правенето на сравнения поради различните начини, по които нациите тестват, тези, които тепърва ще бъдат напълно ваксинирани - с двойна доза и една или две бустерни инжекции, в зависимост на тяхната възраст или рискови фактори - медицински специалисти ги призовават да получат препоръчаната защита преди пътуване.

Гърция е сред страните, отчели ръст на случаите през последните седмици. Най-засегнати в момента са по-младите хора на възраст между 18 и 24 години, като случаите са най-концентрирани в популярни туристически региони, каза гръцкото министерство на здравеопазването. Миналия уикенд бяха докладвани около 11 700 нови инфекции в рамките на 24 часа, почти трикратно увеличение спрямо предходната седмица.

Броят на новите инфекции на островите Корфу, Кефалония и Закинтос в Йонийско море се е увеличил през последните седмици. Крит, регионът на Атика, включително гръцката столица Атина, южната част на Егейско море, включително острови като Миконос и Парос, плюс островите Родос и Кос също са в списъка на властите.

Гърция премахна по-голямата част от своите коронавирусни мерки през май. Маските за лице все още са задължителни в обществените закрити помещения, включително болници, както и в обществения транспорт и круизни кораби.

Експерти от цяла Европа също говорят за голям брой неотчетени или недостатъчно докладвани случаи, тъй като законовото задължение за докладване на инфекции на много места е отпаднало.

В цяла Испания случаите се увеличават - с над 60% спрямо миналия месец - макар и все още малка част от това, което бяха в началото на годината. По-специално натискът на вируса се усеща на островите Майорка, Ибиса, Менорка и Форментера, любими дестинации на британци, германци и скандинавци. Лекарите там нарекоха настоящото ниво "тревожно", като местните медии съобщават, че безграничният апетит за концентрирани събирания за парти, след години на пандемични ограничения, създава "идилични" условия за разпространението на силно заразния вариант Omicron BA.5, което помага за подхранването на нова вълна.

В момента се смята, че 80% от всички инфекции там са BA.5, според Антонио Оливър, главен вирусолог на Hospital Son Espases, най-голямата болница в Майорка. Неговият опит отразява случващото се на континенталната част на Испания, както и на Канарските острови, добави той.

Хората, които се заразят, вече не са длъжни да се самоизолират в Испания, но задължението за носене на маска на обществени закрити места и в обществения транспорт остава в сила.

Като положителна бележка, Оливър каза, че докато регионът преживява седмата си вълна, "случаят е, че тази вълна е по-малко видима, отколкото беше случаят с по-ранни епизоди на инфекция". Той свежда това до две основни причини: ваксинациите означават, че броят на сериозните заболявания е по-малък и властите вече не контролират отблизо систематичното разпространение на болестта. Седемдневният процент на заболеваемост сега се измерва само за хора над 60 години, за които статистически е много по-вероятно да се окажат лекувани за симптомите си в болница.

В цялата страна в Испания в момента има около 10 000 души, лекувани от Covid-19, което представлява 8% от целия капацитет на болничните легла. Това е много ниско в сравнение с времето, когато вирусът бе в разгара си, но все пак достатъчно високо, за да причини значителен натиск.

Франция регистрира нарастващ брой случаи с почти 80% за малко повече от две седмици. Но повторното въвеждане на ограничения няма никаква обществена подкрепа. Задължението за носене на маска за лице беше премахнато наскоро, въпреки че министърът на здравеопазването Бриджит Бургиньон призова към "гражданския дълг" на хората да продължат да го правят в обществения транспорт и на други многолюдни места.

Италия отбеляза 5-месечен връх на случаите и продължава да настоява за носенето на маски в обществения транспорт. Роберто Сперанца, министърът на здравеопазването, призова заразените да "изпълнят дълга си" и "да си останат вкъщи".

Междувременно Португалия, разглеждана като дестинация с по-висок риск след нарастване на случаите с пътници, от които все още се изисква да докажат, че са ваксинирани, тествани или преболедували и да носят маски, има спад от 450 случая на 100 000 в сравнение с предходната седмица. Въпреки това седемдневният процент на заболеваемост остава висок в сравнение с повечето близки страни, при 1150 на 100 000.

Тъй като случаите в Германия нарастват поради разпространението на подварианта BA.5 Omicron, седмичните смъртни случаи от Covid-19 в момента са около 500, което здравните власти описват като неприемливо високо. Увеличението на случаите в интензивните отделения е с 12% повече от преди седмица.

Министърът на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах, който има репутация с откровените си изказвания относно вируса, каза, че въпреки че се надява, че летните ваканции ще доведат до ограничаването му, също така трябва да се очаква, че страната ще трябва да бъде подготвена за някои "много сериозни варианти", които ще се върнат от чужбина с туристите и ще се усетят през есента.

Хората са призовани да приемат нова ваксина, създадена да се справи с варианта Omicron, от септември. Германският канцлер Олаф Шолц признава, че носенето на маски вероятно отново ще стане задължително през есента и зимата.

Понастоящем в Германия хората са задължени да носят медицински маски FFP2 в обществения транспорт и в болниците и медицинските практики. Заразените също трябва да се изолират за поне пет дни, след което могат да напуснат дома си, ако тестът им е отрицателен.

Германските и австрийски туристи, загрижени, че ваканциите им могат да бъдат прекъснати поради болест или анулирания, свързани с вируси, се призовават да сключат застраховка за анулиране на пътуване срещу коронавирус. Смята се, че подобна несигурност едва ли ще подхрани вътрешния туризъм в цяла Европа.

Анке Херман, собственик на туристическа агенция в Лайпциг, каза, че застраховката се е оказала особено популярна сред клиентите, пътуващи до Средиземно море и е помогнала на хората, които вече са изнервени да резервират поради вируса, да продължат напред. "Някои хора разбираемо са уплашени и поради войната в Европа и растящата инфлация - те се чудят дали изобщо трябва да пътуват", каза тя.

Михаел Щюрмер, вирусолог от Франкфурт, каза, че повечето хора не трябва повече да се тревожат за хода на заболяването, ако се разболеят. "Тези, които летят, трябва да бъдат възможно най-последователни в носенето на маска и избягването на тълпи", каза той пред телевизионния оператор Hessenschau. "Трудно е да се направи много повече от това. Просто трябва да сте наясно с рисковете и с факта, че лесно може да се разпространи."

Вирусологът Кристиан Дростен, водещ глас в обясняването на вируса на германците, предупреди срещу съвети, които се разпространяват чрез социални медии, хора да се заразяват с вируса съзнателно през лятото, за да бъдат имунизирани срещу него през по-суровите зимни месеци.

"Това са пълни глупости", каза той пред Der Spiegel. "Никога не бихте успели да заразите толкова много хора през лятото, че това да поддържа ниски случаи през зимата така или иначе... Никой не трябва да се заразява умишлено, човек трябва да продължи да избягва това, доколкото е възможно, не на последно място поради риска от дълъг Covid." Дростен коментира, че ще се наслаждава на почивка на къмпинг.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати