Анализи Новини

Високата инфлация може да потопи гръцкия туризъм

   
Високата инфлация може да потопи гръцкия туризъм

Чуждестранните туристи се стичат обратно към гръцките острови. Това дава надежда на туристическата индустрия, че най-сетне може да „надигне глава“ над водата след бурните две години на пандемията. Високата инфлация обаче хвърля сянка върху надеждите за по-успешна година, предава Reuters.

Най-лошата година за гръцкия туризъм бе 2020 г. Тогава пандемията спря пътуванията на туристите. Тази година браншът се надява приходите да скочат с 80% спрямо тези от 2019 г., достигайки 18 млрд. евро.

След две години тежка пандемия се радваме, че гостите ни се връщат. Заетостта на нашите хотели е висока. За останалата част от лятото сме оптимисти“, коментира Бабис Вулгарис, хотелиер на Йонийския остров Корфу.

Туризмът представлява една пета от икономиката на страната и осигурява едно на всеки пет работни места. Секторът започна да се възстановява миналата година, а положителната тенденция се очаква да продължи и през следващите две години, според гръцката централна банка.

Ние сме много щастливи, доволни“, каза министърът на туризма Василис Кикилиас, като същевременно предупреди, че пандемията, икономическата криза и войната в Украйна създават „много, много труден“ фон.

Борейки се с растящите цени на енергията и инфлацията, изострена от войната, както и с недостига на работна ръка, Вулгарис - който оглавява асоциацията на хотелиерите на Корфу и е член на борда на туристическата конфедерация SETE - се съгласява, че секторът все още е изправен пред „много проблеми."

Михалис Минадакис, генерален мениджър на луксозния курорт Grecotel Cape Sounio край Атина, казва, че енергийната инфлация достига „невероятни“ нива.

Цените на електроенергията може да се повишат със 100%, както и на газа“, каза той

Въпреки това пътуванията се увеличават, а резервациите за тази година са започнали още миналата Коледа, каза Минадакис. Пазарът от Великобритания - традиционно един от най-големите за Гърция - се утроява в сравнение с 2019 г.

Като цяло вярвам, че 2022 г. ще бъде дори по-добра от 2019 г.“, каза Минадакис.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати