Новини Хотели

Христо Проданов се срещна с инвеститори за интерес към балнео и СПА туризма

   
Христо Проданов се срещна с инвеститори за интерес към балнео и СПА туризма

Министърът на туризма Христо Проданов прие испански инвеститори и консултанти, проявяващи интерес да проучат българския пазар и да инвестират у нас. Гонзало Сивате от Инвестиционния фонф МCP (Mediterrania Capital Partners) и Алберто Лопес Родо от THR, Барселона, бяха впечатлени от представените от министър Проданов възможности за развитие на СПА и балнео туризма в България. Те потвърдиха, че това съвпада с техните анализи, още повече че този сектор се практикува целогодишно, и не е сезонно ограничен като морския и ски туризма, съобщиха за TravelNews от ведомството.
В техните планове е закупуването на 3-4 хотела от висок клас в София и Пловдив и развитие на проект за балнео туризъм в комбинация с лозя, вино и екотуризъм в района на Розовата долина (Хисаря, Карлово, Сопот). Проданов предложи на вниманието на испанските инвеститори да се запознаят с вече напреднал проект с минерална вода в близост до София, за 75 млн. евро. Те предложиха на българската страна да помогнат за разработването на бизнес наръчник за чуждестранни инвеститори в туризма и стратегия за тяхното привличане в България. В този аспект е добре да бъде ползван изключителния опит на Испания и на водещия световен консултант THR от Барселона.
Министър Проданов подчерта, че туризмът е водеща индустрия за Испания така и за България, която е осигурявала до 14% от БВП на страната преди пандемията и е необходимо да се направи всичко необходимо, за да се компенсира спадът, за което важна роля имат чуждестранните инвеститори. 
Гонзало Сивате увери министъра, че испанските инвеститори ще открият до края на годината офис в София. Дейността ще бъде насочена както към проучване на проекти за инвестиции в туризма, така и в сектора на недвижимите имоти в двете страни, както и в предоставяне на правни, финансови съвети и консултации. Испанските гости се ангажираха да лобиране пред испанските въздушни превозвачи Iberia и Vuelling за установяване на постоянни линии до различни летища в България.
Посещението на испанските инвеститори беше организирано от Бранимир Ботев, президент на Европейската Лига за Икономическо Сътрудничество, който също присъства на срещата.
 
Мирослав Иванов 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати