Транспорт

Wizz Air отново отмени полети от София до Бари, Милано и Лондон

   
Wizz Air отново отмени полети от София до Бари, Милано и Лондон

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air отмени днес отново полета от София до Бари и обратно без предварително предупреждение, съобщиха за TravelNews потърпевши пътници. Същото стори и миналата събота, като се оправда с технически проблем на самолета. Днешният полет е преместен за утре. Авиокомпанията отмени още два свои полета вчера (8 юли 2022 г.) – от София до Лондон Лутън и обратно, както и до Милано и обратно. Засега няма информация за причините в канселациите, като очакваме подробна информация от Wizz Air.

Ситуацията с отменения за втори път полет до Бари създава проблеми и за туроператорите, които организират групи българи на почивка в района на Пулия в Италия. „Имаме хора от цяла България и ги настанихме в хотел „Балкан“ в София за изчакване на утрешния полет за наша сметка“, коментира Георги Пасев, маркетинг мениджър на туроператора „Абакс“ и член на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Същата е ситуацията и за групата в Бари, която е трябвало да се прибере у нас. „Всички българи там са настанени в два местни хотела - Best Western dei Cavalieri и Vittoria Park Hotel отново за сметка на туроператора“, каза Пасев.

„Абакс“ реагира по същия начин и миналата седмица, когато осигури чартърен полет на European Air Charter да извози групите с туристи до Бари и обратно. Павлина Русева, член на УС на ОБТ, обяви, че реакциите са пример за целия бранш. Според нея така ще се върне доверието в туроператорите, които пострадаха най-много от Ковид пандемията.

„Wizz Air искрено се извинява на всички засегнати пътници за причиненото неудобство, но безопасността на нашите клиенти и екипаж е наш приоритет номер едно“, коментираха от превозвача миналата седмица във връзка с отменения полет тогава до Бари. Авиокомпанията полага максимални усилия, за да компенсира пътниците и да им предложи алтернативни опции, така че да могат да пътуват. Те включват избор от алтернативни полети с Wizz Air, пълно възстановяване на сумата или 120% кредит в техния WIZZ акаунт (обработват се в рамките на една седмица).

Въпреки че всяка отмяна на полет е изключително неприятно събитие, важно е да отбележим, че по-голямата част от полетите на WIZZ Air се изпълняват по план, като над 100 000 пътници достигат до желаните дестинации всеки ден. Авиокомпанията е силно ангажирана с разширяването на своите операции на български пазар и от 1 юли разпредели допълнителен самолет от външен доставчик към своята база в София, за да може да консолидира местните операции и да отговори на нарастващото лятно търсене на пътниците.

Същевременно в Европа пордължава отмяната на хиляди полети на авиокомпании за летния сезон заради липсата на кабинен екипаж и персонал по летищата. Нидерландската КLМ обяви вчера, че ще съкрати 20 двyпocoчни пoлeтa дo eвpoпeйcĸи дecтинaции нacpoчeни зa вceĸи дeн дo ĸpaя нa aвгycт. Германската Lufthаnѕа съобщи, чe щe отмени няĸoлĸocтoтин пoлeтa cлeдвaщaтa ceдмицa. И двaтa пpeвoзвaчa ce oпитвaт дa ce cпpaвят c тъpceнeтo нa билeти, зa дa oблeĸчaт нaтиcĸa въpxy paбoтaтa. КLМ щe "oгpaничи cepиoзнo" пpoдaжбитe нa ocтaвaщитe билeти пo Сіtуhорреr и eвpoпeйcĸитe мapшpyти, зa дa пoзвoли нa ĸлиeнтитe, чиитo пoлeти ca били oтмeнeни, дa peзepвиpaт oтнoвo, подчертаха от авиокомпанията. Lufthаnѕа пpoдaвa ocтaвaщитe cи билeти зa юли зa минимyм 500 eвpo в eднa пocoĸa, ĸoeтo oзнaчaвa, чe дopи двyпocoчнa иĸoнoмичнa ĸлaca oт Фpaнĸфypт дo Бepлин e нa цeнa oт 1000 eвpo. Meждyвpeмeннo нeдocтигът нa пpeвoзвaчи нa бaгaж ocтaви xиляди ĸyфapи блoĸиpaни нa летището в Амстердам.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати