Анализи

Черна гора отчита повече туристи и приходи спрямо миналата година

   
Черна гора отчита повече туристи и приходи спрямо миналата година

По данни на местните туристически организации в Черна гора са отседнали около 95 хиляди туристи за периода от началото на месец май до 8 юли, което е с близо 5 процента повече в сравнение със същия период на миналата година.

Приходите от туристическа дейност са нараснали с 35 процента за същия период, съобщава агенция МИНА, на която се позова БТА.

"Най-голям брой гости отсядат в Будва, Херцег Нови и Улцин и почти всички крайбрежни общини отбелязват двуцифрен темп на растеж, както и Жабляк, където има 28 процента повече туристи от миналата година", каза Нина Вукчевич от Национална туристическа организация на Черна гора. Тя посочи, че средно с 46 на сто са се увеличили гостите спрямо миналата година за отчетния период.

По думите й приходите от туристически данък към 7 юли са в размер на около 1,14 млн. евро, което представлява ръст от около 35 на сто спрямо същия период на предходната година.

"Що се отнася до структурата на туристите, в Черна гора отсядат гости от Израел, Великобритания, Франция, Германия, Полша, Унгария, Чехия, Казахстан, Турция, скандинавските страни и страните от региона", каза Вукчевич пред черногорските медии.

Преди няколко дни вестник "Побиеда", издаван в Подгорица, съобщи, че Русия е най-големият инвеститор в страната за първите четири месеца на годината с 41,6 милиона евро преки инвестиции, като 20 милиона евро от тях са инвестирани в купуването на недвижима собственост. 

Руснаци са инвестирали в Черна гора 15 милиона евро повече в сравнение със същия период на 2021 г., допълва "Побиеда".

Руски граждани са собственици или съсобственици на 18 906 недвижими имота и 3,9 милиона квадратни метра земя в 13 общини в Черна гора, пише вестникът.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати