Новини Турагенции

Израел посрещна 1 млн. туристи до момента

  12.07.2022 09:07  
Израел посрещна 1 млн. туристи до момента

Малко повече от четири месеца след премахване на 1 март на ограниченията заради коронавируса за влизане в Израел в неделя в страната пристигна милионният турист за 2022 г. Това показва очевидно възстановяване на индустрията, която беше силно засегната от пандемията, предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.

Туристката, посрещната от министъра на туризма Йоел Развозов и представители на Министерството на туризма, е 53-годишната Белинда Десойо Лий Марсело, жителка на Обединените арабски емирства.

 

Израел посреща милионния турист за 2022 г. - 2

Туристическата индустрия на Израел беше силно засегната от пандемията, но възстановяването на туристическия поток вече надхвърля прогнозите. Броят на пристигащите туристи се увеличава, а с него и приходите от туризъм в израелската икономика.

Според статистиката, публикувана този месец, входящият туризъм се равнява на 244 500 пристигнали туристи през юни 2022 г., само с 33% по-малко от рекорда, поставен през юни 2019 г. Въз основа на тенденцията за възстановяване на входящия туризъм се очаква до края на 2022 г. в Израел да пристигнат до два милиона туристи.

През 2019 г. Израел постави рекорд в туризма с около 4,55 милиона посещения, инжектирали около 20 милиарда шекела в израелската икономика. Приветствайки милионния турист на летище Бен Гурион, Развозов заяви, че „първоначално си мислехме и се надявахме, че президентът на Съединените щати Джо Байдън ще бъде милионният турист, който ще пристигне в Израел през 2022 г., но за пореден път надминахме прогнозата. Ето ни, посрещаме милионния турист, който ще влезе в Израел тази година.“

„Миналата година нашето небе беше затворено, имаше ограничения заради корона вируса и появяващите се нови варианти и сериозни опасения относно пристигащите туристи. Въпреки ситуацията не се отказахме на нито един етап. Работихме усилено, за да отворим индустрията и съживихме туристическата индустрия въпреки предизвикателствата. За моя радост, за разлика от всички песимистични прогнози, днес можем да видим, че туризмът се завърна в Израел“, заяви той.

„Един милион туристи инжектират пари в израелската икономика, създават възможности за работа в цялата страна и осигуряват препитание за цели семейства. Сега очакваме с нетърпение целта, която поставих за индустрията: 10 милиона туристи през 2030 г.“, каза Развозов.