Новини Хотели

Хотелиерите: Държавата ще нанесе удар с неплащането на 35 евро на седалка

   
Хотелиерите: Държавата ще нанесе удар с неплащането на 35 евро на седалка

Големите международни туроператори бяха подведени от българското Министерство на туризма относно помощта от 35 евро, която трябваше да получат за всеки докаран с чартърен полет турист у нас. По този начин държавата ще обезсмисли програмата за привличане на повече гости за страната ни в една трудна кризисна ситуация и може да предизвика орязване от международните туроператори на записванията за страната ни за следващите години. Това са категорични от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Само преди дни министърът на туризма Христо Проданов е уведомил фирмите, които с усилия се опитват да напълнят самолети с туристи у нас, правейки отстъпки и предлагайки изгодни условия именно калкулирайки помощта от 35 евро, че няма да получат такава в случай, че са получили общо 2,3 млн. евро подпомагане от ЕС по Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в резултат на ограничената работа на предприятия и фирми заради епидемията от КОВИД-19. 

Никой от ведомството не е заявил предварително, че тези средства са по Временната рамка и най-важното – че за тях има ограничение, което щеше да се има предвид от фирмите и тези 35 евро нямаше да бъдат калкулирани от тях при формиране на цените за ваканции в България, подчертават от БХРА. А тези компании са международни гиганти и е нормално да са получили европейска подкрепа предвид оборота, който реализират. И тези компании имат сериозно място в икономиките на съответните държави.

Така туризъм не се прави, категорични са от национално представената организация, която обединява 36 регионални структури в цялата страна.

Може наистина министър Проданов и неговият екип да са прави и да искат да спазят европейските изисквания за предоставяне на държавна помощ, но това трябваше да се каже при обявяване на програмата, а не тази информация да се спестява или неглижира. Това условие трябваше да е подчертано и да стане ясно на бизнеса при какви условия кандидатства и дали може да получи тази помощ и най-вече кога ще я получи. Ние трябва да сме коректни към партньорите си, ако не искаме да затриваме отношения,  градени с години, подчертават от БХРА. 

В тези кризисни години, в които голямо влияние на туризма оказват последиците от пандемията, войната в Украйна, повишаване на инфлацията и поскъпването на енергоносителите, е недопустимо да се държим така с основните ни партньори – конгломерати, работещи в цяла Европа, а и извън нея, подчертават от БХРА. 2 милиона евро за подобни огромни предприятия са нищо на фона на оборотите и обемите им. Подобна сума е нормален оборот за един български аутгоинг туроператор, камо ли за европейски.

След като загубихме заради войната руски, украински, белоруски и прибалтийски туристи, ние разчитаме на тези големи международни туроператори да запълним легловата си база, а от друга страна ги подвеждаме. Което ще постави под въпрос отношенията ни занапред,  тъй като в туризма, а и в бизнеса въобще, отношенията се градят върху взаимното доверие. При подобно поведение не можем да очакваме кой знае какви резултати за следващия сезон и има риск да останем и без германски туристи. При това в момент, в който Министерство на туризма отделя стотици хиляди левове да се рекламира на този пазар. При подобно поведение обаче тези пари ще да хвърлени на вятъра. А тези туроператори работят и на пазари в Централна Европа – Чехия, Полша, Швейцария, Унгария.

При слабите записвания на немски пазар през тази година, последиците от орязване на помощта от 35 евро за седалка в чартър и евентуалната липса на отделен каталог за България на немския пазар за 2023 г., от сега можем да кажем, че не очакваме туристи от Германия догодина, обясняват от БХРА. 

С тези постоянни промени и доуточняване на правила за подкрепа към туристическия сектор, губим партньори, за чието привличане туристическият сектор е работил с години и което до голяма степен влияят на това дали летният и зимен ваканционен сезон ще са успешни, допълват от организацията. От една страна работим за това да има повече записвания, да разширим сезона, да привлечем гости в крилата, да преодолеем последиците от кризите, какви ли не усилия полагаме да привлечем повече туристи, а от друга страна обясняваме на нашите партньори, че няма да ги компенсиране заради кризата и да ги подпомогне да доведат тези туристи, въпреки че сме им обещали. А туризмът се гради на доверие и ние го губим с лека ръка, зачерквайки труда на няколко поколения в сектора, категорични са от БХРА. И допълват, че това ще е поредният удар върху туристическия сектор.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати