Транспорт

Летище Хийтроу ограничава броя на пътниците до 100 000 на ден

  12.07.2022 17:22  
Летище Хийтроу ограничава броя на пътниците до 100 000 на ден

Лондонското летище "Хийтроу" ограничава от днес броя на заминаващите пътници до 100 000 на ден за целия летен сезон, в опит да намали проблемите, свързани с възобновяването на пътуванията и недостига на персонал, предадоха световните агенции.

Ограничението най-вероятно ще доведе до още повече отменени полети, дори и след като много авиокомпании вече анулираха хиляди полети от летните си разписания, отбелязва АП.

Авиокомпаниите, багажните и летищните служители ще могат да обслужват общо до 100 000 заминаващи - брой, който най-редовно беше надвишаван през последните седмици, уточнява летището.

В открито писмо до пътниците генералният директор на "Хийтроу" Джон Холанд-Кей изтъква, че някои авиокомпании са взели сериозни мерки, но други не са, така че се е наложило да се вземе трудното решение за ограничаване броя на заминаващите от 12 юли до 11 септември, за да се гарантира на пасажерите сигурно и надеждно пътуване. Той поднася извинения за това, че може да се наложи някои пътувания да бъдат отложени за друг ден, за друго летище или да бъдат отменени.

Според прогнозите, дори и с намаляването на капацитета, всекидневният брой на местата за заминаващи пътници пътници през лятото ще бъде 104 000, което е с 4000 повече от определения таван, посочва директорът. По думите му средно около 1500 от тези 4000 места вече са продадени. Холанд-Кей призовава партньорските авиокомпании да спрат да продават билети за лятото, за да ограничат неудобствата за пътниците.

Засегнатите пътници няма да имат право на компенсации, тъй като причината за отменените полети не е по вина на авиокомпаниите.

Авиокомпаниите могат да се възползват от правителствената схема, според която могат да анулират някои летни полети, без да губят слотовете си за излитане и кацане.

Вчера "Хийтроу" отмени в последната минута 61 полета поради липса на капацитет да бъдат обслужени.