Анализи Новини

Румъния отчита 4 пъти повече туристи през май

   
Румъния отчита 4 пъти повече туристи през май

Чуждестранните туристи, посетили Румъния през май тази година, са четири пъти повече отколкото през същия период на миналата година, каза министърът на предприемачеството и туризма Даниел Кадариу на пресконференция във вторник. Това предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес.
„Според отчетите за май, публикувани по-рано този месец, броят на чуждестранните туристи се е увеличил почти четири пъти през май 2022 г. в сравнение с май 2021 г. - към 142 000 в сравнение с 37 000 чуждестранни туристи, регистрирани миналата година през същия период“, каза министърът.
През 2019 г., когато беше пика на туризма, бяха отчетени 10,2 милиона румънски туристи и 2,7 милиона чужденци. През 2021 г. след пандемията бяха регистрирани 8,4 милиона румънски туристи и 840 000 чуждестранни туристи.
„Министерството откри две нови програми: първата цели да стимулира туроператорите да възнаграждават пристигащите чуждестранните туристи, а втората, която обсъдихме с Асоциацията на СПА центровете, Организацията на работодателите по СПА туризъм, цели заедно с нашите търговски аташета в някои от целевите страни в Европа, обикновено тези, в които пенсионерите имат високи пенсии и култура на почивка в чужбина, да търсим решения за сключване на споразумения, които да гарантират притока на чуждестранни туристи към центровете на СПА туризма. Това е вид туризъм, който работи през цялата година“, обясни висшият служител.
Освен това министерството планира да популяризира Румъния в чужбина с помощта на инфлуенсъри, като провежда онлайн и телевизионни кампании в две целеви държави - Германия и Обединеното кралство – а също и да открие специален портал.
Запитан за високите цени в някои ресторанти, Кадариу каза: „Ние сме пазарна икономика и законът за търсенето и предлагането трябва да проработи. Най-вероятно, когато има надценяване, клиентите ще реагират. От друга страна, всички виждаме реалността в света в момента: икономическа криза, възстановяване след пандемия, повишаване на цените на комуналните услуги, така че това също обяснява по-високите цени, поне в сравнение със същия период на миналата година."
По повод случка, при която на турист са поискани 200 леи, за да постави чаршафа си в определена зона на плажа, министърът уточни, че такава цена е неприемлива.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати