Събития

И Китай ще прави космически туризъм

   
И Китай ще прави космически туризъм

Китайската космическа технологична компания CAS Space сключи споразумение за сътрудничество с най-голямата държавна туристическа компания China Tourism Group, което е знак за очакваната поява на местния космически туризъм, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Компания CAS Space подписа споразумение за стратегическо партньорство с дъщерното дружество на базирания в Хонконг гигант в туристическата индустрия China Tourism Group, в което двете страни се ангажират "съвместно да насърчават прилагането на търговски космически технологии и да създадат нова космическа икономика в сектор космически туризъм", се посочва в изявлението, публикувано в официалния профил на CAS Space в социалната мрежа WeChat.

"И двете страни ще дадат положителен принос за напредъка на Китай от голяма космическа сила към мощна космическа сила", е цитиран да казва председателят на CAS Space Ян Ичин. Той заяви в интервю за държавната медия "Чайна дейли", че компанията ще започне да извършва суборбитални полети следващата година. Едва след изпълняването на десетина такива полета компанията ще започне да предлага масово услуги в областта на космическия туризъм.

Космическият туризъм сега е доминиран от западни компании - както за суборбитални полети на височина около 100 километра, предлагани от компании като "Върджин галактик", така и за по-скъпите орбитални полети, разработени от "СпейсЕкс", които достигат до височина почти 600 километра и предлагат на пътниците неколкодневен престой в космоса.

Заявката на Ян, че изпитателните полети започват през 2023 г., е знак, че китайската космическа туристическа индустрия постепенно наваксва в конкуренцията със западните си колеги. Едва през последните няколко години "Върджин галактик" и "Спейс Екс" успяха да изпълнят успешно първите си полети.

Компанията CAS Space е тясно свързана с Китайската академия на науките, която е най-голямата изследователска организация в света. В прессъобщение през август миналата година тя обяви, че създаден от нея апарат за космически туризъм може да превозва до седем души. Също миналата година компанията обяви, че ще започне да предлага суборбитални полети и прогнозира, че през 2024 г. те ще могат да транспортират близо 1000 души годишно.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати