Новини Събития

Културната столица на Италия Прочида впечатлява българските туристи

   
Културната столица на Италия Прочида впечатлява българските туристи

В разгара на лятото всеки търси ново интересно място, на което да прекара дългоочакваната почивка. Едно от предложенията за лятна ваканция на БТВ е остров Прочида - най-малкият остров в залива на Неапол, който и тази година е столица на културата на Италия.

Островът е близо до континенталната част на Италия - стигането до него отнема едва 40 минути плаване във водите на Тиренско море. Зад блестящите вълни  се разкрива вълшебна гледка - хоризонта се слива с лазурните води, а повечето от другите италиански острови - Капри, Иския, Нисида - се виждат в далечината. Островът е едва 4 кв. км, а населението му е близо 11 000 души. Това го прави абослютно автентичен и е причината да е съхранил културните си ценности толкова години. Неподправените традиции и обичаи на острова го правят идеалната италианска културна столица.

Тази част на Италия определено се свързва с живописните лимонови горички и Прочида не е изключение - сърцето на острова е във формата на лимон. Там могат да бъдат открити много деликатеси с плода като например лимонова салата, която противно на очакванията е сладка и много апетитна.

Интересното за Прочида е, че има свои собствени правила за движение. Препуска се бясно из тесните, но двупосочни улички. Италианците не се страхуват от малките пространства и така добре познават всяко парченце от своята земя, че докато пътувате с такси, може би ще ви настръхнат косите.

Сред най-важните за острова празници е Великден. Страстната седмица в Прочида е сред най-интересните традиции в цяла Италия. Обичаите пресъздават последните дни от живота на Христос. Друго важно за историята на острова място е дворецът Авалос, който до не отдавна е бил превърнат в затвор за италианските мафиоти.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати