Новини Хотели

БХРА: Държавата бави парите за настанените бежанци

   
БХРА: Държавата бави парите за настанените бежанци

В офиса на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) постъпват много оплаквания и запитвания от наши членове – хотелиери за неизплатени суми към тях за настаняване на украински бежанци през месеците април и май по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна. Това алармират в писмо до премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и председателя на Комисията по туризъм в НС Илин Димитров с копие до министъра на туризма Христо Проданов от БХРА. 

Изминаха 45 дни след приключване на настаняванията на украински бежанци в хотелски бази при цена от 40 лв., поради започване на активния туристически сезон и изпълняване на договорите с туроператорите, но за съжаление към настоящия момент не са извършени от МТ плащанията за настанените през месец април и май украински бежанци към хотелиерите, които откликнаха на призивите на правителството за съпричастност и помощ към трагедията на хората, принудени да напуснат домовете си и да бягат от войната. Това забавяне на плащанията поставя хотелиерите в изключително затруднено финансово положение в хода на сезона, който и без това не върви добре към момента. Имайки предвид ограничените финансови средства, с които разполагат хотелите заради недобрата заетост през настоящия сезон, хотелиерите са затруднени в изплащането на заплатите на персонала, задълженията към бюджета и доставчиците, а също така обслужват и инвестиционни кредити към банките, като обслужването на всички тези разходи са предпоставка за предоставянето на качествена туристическа услуга, подчертават в писмото от БХРА. Поради непостъпилите плащания на хотелиерите се начисляват и лихви за неплатената туристическа такса по начислените вече месеци наред туристически такси, тъй като бежанците се считат като туристи, подчертават от национално представената организация с 36 регионални структури. 

 На многобройните запитвания на нашите членове в Министерството на туризма по този изключително тежък проблем, никой от министерството не им дава смислен отговор, кога могат да очакват да си получат дължимите им финансови средства. Най-честият отговор е: “Трябва решение на Министерски съвет”. 

По тази причина се обръщаме към Вас с молба за отговор на следните въпроси, поставени от нашите членове:

1.Кога ще бъде изплатени сумите за настаняване на украинските бежанци  за месеците април и май 2022 г. на хотелиерите, тъй като тяхната нормална дейност е изключително затруднена и някои от тях не могат да обслужват задълженията си, а някои от доставчиците са ги предупредили за спиране на доставките?

2. Кога хотелиерите, които продължиха да работят по програмата за настаняване при 15 лв. на ден, да очакват парите си за настанените бежанци за месеците юни, юли и август? Това е от изключително важно значение, за да могат да си планират дейността си.

2.2. В тази програма  има изискване за отчитане на програмата в СУНИ за предходен месец само 5 дни, а в срок от колко дни след отчитането хотелиерите могат да очакват разплащане?

3. Каква е причината, че почти всички месеци, през които бяха настанени украински бежанци, не се спази предварително обявения срок от 15 дни след приключване на съответния месец, да се правят плащания към хотелиерите?  Считаме, че не е коректно МТ и други държавни институции да обявяват един срок и да не го спазват, а после да се търсят оправдания за това. На базата на този срок всички наши членове си правят разчети за съществуването си и всяко едно сериозно забавяне, каквито са тези плащания, изключително много изнервя и без това сложния сезон, в който се намираме. Редно е, ако има някакви проблеми, те да се кажат още в началото, за да са ясни „правилата на играта”, а не да се обявяват едни правила, а на практика, като дойде времето да се разплаща, да се различават съществено от първоначално обявените.

Очакваме да проявите разбиране за изключително трудната ситуация, в която се намират хотелиерите и да предприемете бързи и адекватни действия за разплащанията към тях, се казва в писмото на БХРА. 

В отговор на изпратените въпроси председателят на Комисията по туризъм Илин Димитров е реагирал веднага и е изпратил запитване до отговарните инстутиции. Благодарениена бързата му реакция получихме информация, че дължимите средства към хотелиерити ще бъдат гласувани на заседанието на МС в сряда, 20 юли, съобщи председателят на БХРА Георги Щерев. Министерство на туризма е готово с калкулациите и сметките и само чака това решение на МС, за да направи преводите към хотелиерите. БХРА си надяват управляващите този път да изпълнят поетите ангажимент. А не както обикновено да сме на принципа “Дано, ама надали”, подчертават от БХРА.  



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати