Хотели

Собственици на хотели в Слънчев бряг излязоха на протест

   
Собственици на хотели в Слънчев бряг излязоха на протест

Собственици на хотели в „Слънчев бряг” излязоха на протест. Хотелиерите, които са настанили бежанци, твърдят, че държавата не им е изплатила компенсациите за май и юни. Протестът е подкрепен и от украинци. Недоволните блокираха кръстовището между Равда и Несебър. Според Елена Андонова демонстрацията е на „недоволни хотелиери и страхуващи се украинци". „Разочаровани сме от забавянето на плащането за май. Има колеги, които не са получили пари и за април. Тук сме, за да ни чуят", обясни тя. 

По думите на Веселин Данов той приема бежанци от края на март и не е получавал пари за това до момента. „Хората и доставчиците влизат в положението ни, но докога това ще бъде така?”, коментира Деси Николчева.

„Правили сме опити да се свържем с Министерството на туризма. Казват, че ще получим парите след определен период от време, има техническа проверка на документация и т.н.”, каза Христо Чапкънов.

Министърът на туризма в оставка Христо Проданов обяви, че тази седмица трябва да бъдат изплатени всички средства за май по първата програма. „Веднага след това ще стартираме и с тези по новата програма. Там ще бъде по-лесно, защото базите са по-малко и има определени условия”, добави той.

„Парите за май наистина ще се забавят, защото първо имахме да уточним всички плащания. Имаше някои, които са надплатени, както и такива, при които е платено с ДДС, а не са регистрирани по ДДС. Имаше случаи, в които лицето е регистрирано, че е започнало работа на 16-и, а то е напуснало държавата на 14-и. Трябваше и всички държавни общински бази от началото на програмат да бъдат изчислени. И все пак са минали едва 40 дни, откакто са подадени документите, а трябва да се обработи цялата тази информация. Става въпрос за над 1000 места за настаняване”, коментира Проданов.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати