Новини Хотели

Бюрокрация спира Северозапада да се развие чрез СПА-туризъм

   
Бюрокрация спира Северозапада да се развие чрез СПА-туризъм

Минералните води на Северозападна България да бъдат използвани за привличане на туристи и развитие на региона, пише News.bg.

Това обсъдиха по време на конференция "Надежда за Северозапада" депутати от региона, учени от БАН, представители на местните администрации и общини. Дискусията е организирана от Националната камара на минералните води в България и се проведе в Националната библиотека. 

Страната ни е разделена на 6 региона. В Северозападна България има около 45 извора, като много малък процент от тях се използват.

За няколко месеца бяха подготвени проекти за разработване на минералните извори във Видин, Градец и Сланотрън и се чака одобрение от Министерството на околната среда и водите. Зам.-председателят на парламента Росица Кирова поиска да бъде създаден интегриран план, лечебна и балнеоложка система в България. Тя посочи, че във Видин има съгласие в общинската администрация, че трябва да се развие туризъм с минералните извори, за да се изведат те на повърхността. Очаква се разрешение за сондаж, подготвят се документи, след което общината да финансира сондажите, да се привлекат инвеститори за различни потребности, за да се използват изцяло минералните води, обясни тя. Кирова поясни, че следва и разработване на карта с минералните води, в която да се опишат малки населени места с такъв природен ресурс. 

Цвети Миланова, председател на Източноевропейската асоциация по балнеология, СПА туризъм и уелнес, коментира, че изворите у нас са над 45 и има голям потенциал в Монтана, Видин, Плевен, Ловеч. Само 8% от минералната вода в България се използва пълноценно.

За спецификата Мирослав Кръстанов от БАН поясни, че водата в България е 30-40 градуса и може да се използва дори за административни сгради. Той даде за пример Вършец и Спанчевци, където водите се оползотворяват, уточни, че при Стара планина минералната вода е на плитка дълбочина. 

За Северна България има 7 извора, които се водят на отчет към държавата и общините за стопанисване и не са усвоени. По думите на специалиста там има голям потенциал. Той коментира, че може да се използва и Ломският воден басейн, но с внимание, тъй като там трябва да се изолират въглищата. Голяма перспектива БАН вижда във Видин и Плевен.

От администрацията посочиха, че потенциалът е голям, но има много тромави процедури, бюрократични пречки и очакване на средства от Европа. Това води до застой по развитието на лечебния туризъм в Северозападна България. 

Специалистите отбелязаха, че са проведени множество дискусии на регионални нива - без конкретни решения.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати