Анализи Новини

Вижте най-красивите забележителности в Странджа

  21.07.2022 10:23  
Вижте най-красивите забележителности в Странджа

В разгара на лятото, търсещите прохлада и тишина, аромат на горски билки и сенки от вековни гори, далеч от препълнените плажове, но все пак близо до солените прегръдки на морето, могат да се насочат към Странджа планина. Простираща снагата си в Бургаска област, достигаща чак до Черно море, известна със скромната си височина, но с далеч не скромната си омайна хубост и отлични условия за туризъм и летен отдих, Странджа е планина, която си струва да посетите това лято. Къде обаче точно да се насочите и на кои забележителности в Странджа планина да се насладите? Безброй са възможностите, които ще оставят следа в ума и душата ви, но за да ви улесним сме подбрали 5 забележителности в Странджа планина, които всеки следва първо да посети.

Забележителности в Странджа планина, подходящи за лятна почивка

1.   Тракийската гробница до Малко Търново

Ако историята ви привлича, отминалите времена завладяват съзнанието ви, а неподправената природа ви омайва, то Малко Търново е вашето място за летен релакс в прегръдките на Странджа и близо до солената вода. Освен Историческия музей със завладяващата архитектура на възрожденските къщи и своите археологическа, историческа, етнографска експозиции, не пропускайте да посетите и Тракийската гробница – забележителност в Странджа планина, която няма да ви остави безразлични. Местността е голямо тракийско светилище и тракийска куполна гробница, чиито останки са разположени на открито, хармонично слели се с дивната природа. До мястото се стига с кола, но имайте предвид, че тази забележителност е до границата с Турция и следва да се регистрирате в служба Гранична полиция, когато решите да я посетите. Защо спокойната екскурзия обича застраховките?

2.   Светилището на Бастет

Близо до Тракийската гробница ви очаква друго място, което е сред най-предпочитаните забележителности в Странджа, ако обичате мистиката, загадъчното, тайнственото и страховитото. Вярва се, че там е гробницата на богинята Бастет, а мястото е посочено от самата Ванга, която е била убедена, че жената, погребана там, държала в ръцете си жезъл от извънземна материя. Мястото действително е загадъчно, тайнствено, от него струи енергия, а тръпки обхождат тялото ти. Още по-странни са обстоятелствата, при които загива Людмила Живкова само два месеца, след като започва секретни проучвания на мястото през 1981 година. Имате ли смелостта да посетите гробницата?

3.   Село Бръшлян

Жадувате ли за автентични гледки и архитектура? Село Бръшлян ще ви предложи неподправена атмосфера, съчетала дивна природа с автентични странджански къщи от 17 век. Архитектурният резерват е сред петте забележителности в Странджа планина, които горещо ви препоръчваме да посетите. Времето е спряло, а мястото разказва с облика си истории за съпреживяване, които няма да „чуете“ никъде другаде. Защо е по-добре да организираме своята екскурзия сами, а не с туроператор?

4.   Параклисът с лечебната пещера

И защото всяка мистична планина има своите тайни загадки, изцелявали нелечимо болни, няма да пропуснем и параклиса с лековитата пещера, когато говорим за 5-те забележителности в Странджа планина, които всеки трябва да посети. Мистичният храм, изграден върху пещера, за която се счита, че е била тракийско светилище, ще откриете между село Граматиково и Визица. Ако сте от по-смелите, може да слезете и в самата пещера, по стените на която легендите разказват, че тече лековита вода – цяр за всички болки.

5.    Силистар

Защитената местност е кътче от Рая в сърцето на Странджа планина. Намира се между Синеморец и Резово и може да ви впечатли с пясъчните си лилии, флората си, девствената си красота и едни от последните останали бели понтийски дюни по нашето море. Там може да съчетаете насладата от забележителности в Странджа планина с дъха на морето, наслаждавайки се на уникалния плаж на Силистар – едно от малкото запазени чисти, диви и недокоснати от човешка ръка кътчета до морето.