Събития

Пешеходна обиколка на Пловдив събира туристи от цял свят

   
Пешеходна обиколка на Пловдив събира туристи от цял свят

В разгара на лятото сме и в Пловдив от 29 до 31 юли предстои да се проведе петото издание на фестивала "УИКЕНД В ПЛОВДИВ", съобщава БНР. Туристическият бранш в града се обединява, за да предостави на гостите си най-добрите оферти и предложения за престоя в града. Всеки ден туристите могат да се включат в безплатна пешеходна обиколка на Пловдив с местен водач-  „Фрий Пловдив тур“. 

Пловдив, най-старият жив град в Европа, свидетел на много епохи, привлича туристи от целия свят. Със своите атмосфера, самобитност, архитектура и история- градът е сред най-посещаваните дестинации в България, а и на стария континент. 

„Фрий Пловдив тур“  се провежда ежедневно в града под тепетата. Всеки ден в 11 часа пред сградата на общината се събират любопитни туристи, които искат да опознаят Пловдив. Един от водачите е Илия, който посреща всички радушно и с голяма усмивка. "Всеки ден от 11 часа сме тук. Посрещаме хора от целия свят, също и туристи от България. Без резервация, групите се събират всеки ден " - казва пловдичанинът.

Водачът разказа, че пандемията е повлияла на посещаемостта на туровете, но в момента всичко се възвръща към нормалния си ритъм. "Нещата се връщат много бързи към нормалното. Когато малко по малко повече държави вдигат рестрикциите, нещата се връщат обратно към това, както беше преди "- добавя той.

Попитахме тур-гайда кое е онова, което предизвиква най-голямо удивление сред туристите, когато посещават забележителностите. Отговори, че вероятно останките от римско време и историите на хората от града.

Екипът на „Фрий Пловдив тур“ е подготвил новост, която вече привлича туристи от България и чужбина. Това е обиколка на места със социалистическа архитектура. Разговаряхме и с някои от туристите на пешеходната разходка, които с интерес наблюдаваха всяко кътче по маршрута. Попитахем ги от къде са и какви са впечатленията им от многовековния ни град.

"От Украйна сме. В Пловдив е много красиво. От два дни сме тук. Сигурна съм, че ще си изкараме страхотно"- коментира дама, част от туристите на пешеходната разходка. "Ние сме от Франция. Чудесно е тук. Има много забележителности. Много цивилизации са оставили следи тук" - каза мъж от групата.

Преживял различни исторически периоди, Пловдив и сега очаква своите посетители.

/ БНР



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати