Новини Събития

Френски градове започват да ограничават броя на туристите

  22.07.2022 09:46  
Френски градове започват да ограничават броя на туристите

Европа се бори с тълпите от туристи и пренаселеността от години. Франция също е част от тази война, като страната въвежда квоти и системи за резервации в някои от най-популярните места в провинцията. Новите разпоредби, които варират в зависимост от дестинацията, са въведени заради съобщения от няколко района за нанесени щети на местните растения и животински свят, както заради обща пренаселеност след сравнително тихите периоди по време на пандемията от COVID-19.

В Марсилия, например, тази година са в сила квоти и система за резервации за посещение на Кало дьо Сюжетом. Резервациите ще бъдат ограничени до 500 души на ден - много по-малко от обичайните 3000 души, които обикновено пристигат ежедневно.

„След забележителния си успех през лятото на 2020 г., Кало дьо Сюжетом беше жертва на пренаселеност през юли и август“, посочват от туристическата служба. „Това уврежда флората и фауната, които са защитени в парка. За да се борим срещу това явление, стартираме система за ежедневни резервации.“

Освен това 50 обучени сезонни работници ще бъдат разположени на най-натоварените места в Марсилия, включително Calanques, за управление на потоците, пренасочване на посетителите към по-рядко посещаваните места и предоставяне на информация за добри практики за опазване на околната среда.

От своя страна, Регион Суд, включващ популярните райони на Прованс, Алпите и Лазурния бряг, използва технология за контрол на тълпите, като си партнира с приложението Waze миналата година, за да управлява трафика по време на пиковите часове. Инициативата е възприета и от нормандския Мон Сен Мишел, съобщава France 24.
„Твърде много хора са на едно и също място по едно и също време, когато наблизо има и други великолепни места за откриване“, казва Лоик Човелон, генерален мениджър на туристическия борд на Прованс-Алпи-Лазурен бряг. „Цялата ни иновативна система е проектирана да разрешава тези проблеми и ние намерихме точните партньори в точното време: Waze и CI-Media.“

А в Корсика са въведени дневни квоти за опазване на околната среда, включително за островите Лавеци, долината Рестоника и Иглите на Бавела, според Skift. От посетителите се изисква да направят предварителна резервация с предимство за местните жители.

Франция не е единствената страна в Европа, която предприема стъпки за избягване на пренаселеността. По-рано този месец Венеция обяви нова туристическа такса за еднодневни екскурзии, която ще бъде въведена през януари 2023 г.