Анализи Новини

Слънчев бряг и Мармарис са най-евтините горещи европейски курорти

   
Слънчев бряг и Мармарис са най-евтините горещи европейски курорти

Слънчев бряг в България и Мармарис в Турция са най-евтините от 16 популярни европейски курорта, сочи годишният доклад на Post Office Travel Money. Годишният доклад за семейните почивки на Post Office Travel Money разкри най-евтините европейски дестинации за лятна почивка в момент, когато като британците се борят с кризата с разходите за живот.

България и Турция са на първо място в новия доклад, който разкрива най-евтините туристически горещи точки за британците, борещи се с кризата с разходите за живот, съобщи вестник „Мирър“.

В доклада "Плажен барометър", изготвен съвместно с туристическата компания Tui, се посочва, че разходите за 12 обичайни неща по време на ваканцията, сред които семейно хранене, напитки, слънцезащитен крем, репелент срещу насекоми и плажни принадлежности - от кофички и лопатки до лосиони, сладолед и разходка с водно колело, в двете дестинации са около 86 паунда.

Докладът, цитиран от dnes.bg, показва, че местните цени в Мармарис са се удвоили в сравнение с лятото на 2019 г., въпреки че сривът на турската лира оттогава е помогнал да се намали ефектът.

Най-скъпа, според барометъра, е Ибиса с цена от около 186 паунда, следвана от Пулия, Италия, с цена от около 185 паунда. От 2019 г. насам обаче цените са се понижили както в Ибиса, така и в Пулия, съответно с 4,9% и 5,2%.

Най-голямото увеличение на цените се наблюдава в Крит с 37,7% ръст, където оценяваните 12 продукта сега струват около 161 паунда.

Докладът разкрива също така, че почти три от всеки пет семейства (59%) планират пътувания в чужбина тази година, но над три четвърти от тях (76%) са надхвърлили бюджета си с почти 38% при последната си почивка, като са похарчили 243 паунда допълнително при среден бюджет от 644 паунда, който са си определили.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати