Събития

Властите в Барселона се опитват да ограничат притока на туристи в града

   
Властите в Барселона се опитват да ограничат притока на туристи в града

Градският съвет на Барселона поиска платформата Airbnb да премахне от сайта си в рамките на следващите 15 дни 4 102 реклами на имоти, които се отдават под наем на туристи. Аргументът е, че "те нямат никакъв вид лиценз и следователно, това е незаконна туристическа дейност". Другата причина е, че местната власт се опитва да ограничи твърде големият приток на туристи в града, който преди пандемията се посещаваше от близо 20 милиона души годишно. 

Ако не го направи, Airbnb ще бъде глобена с минимум 60 000 евро. Решението е следствие на одобрения нов Специален градски план за туристическо настаняване, чиято цел е да регулира броя на имотите, които се отдават временно под наем на желаещите да посетят Барселона.

Заместник-кметът на града, който отговаря за това - Жанет Санц, заяви, че тази порочна практика "трябва да приключи окончателно", защото градът е под постоянен натиск на прекалено голям брой туристи, които пречат на нормалното му функциониране и създават дискомфорт на постоянно живеещите в него.

В опит да се ограничи напливът на туристи в мегаполиса бе променена нормативната уредба, която позволява настаняването им само в хотели и в апартаменти с туристически лиценз, който се издава и се плаща ежегодно в местната администрация.

Това ще позволи на властите да контролират шума в жилищните блокове и да осигурят спокойствие на съседите. Освен това собствениците на голям брой апартаменти ще бъдат принудени да ги отдават под наем целогодишно, а не чрез платформата Airbnb.

"Искаме жилища за хората, които живеят в Барселона, това е приоритетът", каза Санц и увери, че контролът върху издаването на туристически лицензи ще е много строг, за да не се задъхва градът от туристи./ БНР



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати