Новини Събития

Около 20 000 туристи са посетили остров Света Анастасия от началото на летния сезон

   
Около 20 000 туристи са посетили остров Света Анастасия от началото на летния сезон

Около 20 000 туристи са посетили остров Света Анастасия от началото на летния сезон. Това каза за БТА управителят на острова Павлин Димитров. През тази година българите преобладават, но не са малко и чуждестранните туристи - чехи, поляци, гости от Словакия и от други страни. Междувременно остров Света Анастасия се готви да посрещне своя празник в средата на август. Вероятно тогава ще има и допълнителни курсове на кораба, който пътува до туристическия атракцион, добави за БТА Димитров.

На 15 и 16 август Фарът на острова ще бъде отворен за безплатни посещения. На 15 август ще е голямото празнично островно хоро с участието на фолклорен ансамбъл "Странджа". На острова Света Анастасия има музей със седем изложбени зали, старинна църква. Храмът "Света Анастасия Фармаколитрия" е единствената островна обител в България, запазена до наши дни. На острова има още лекарна, ресторант, къща за гости. Туристите могат да опитат чайове от ароматни редки билки и екопродукти в лекарната, а след това да похапнат пресни морски дарове в ресторанта "100 години назад". Блюдата от морски специалитети са подбрани по стари бургаски рецепти.

Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив в Черно море, на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Чукаля и нос Атия. Изграден е от вулканични скали, висок 12 метра, на места височината им достига до 17 м, а площта му е близо 9 декара. Между 1945 и 1990 г. той носи името Болшевик.

Фарът на острова е бил изграден от френска компания през 1889 г. Той бил монтиран върху железен стълб, издигнат на 40 метра над морското равнище и при добро време светлината му се виждала от 10 мили. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до днес. Той е запален за пръв път на 13 юни 1914 г.

От месец май 2014 година островът Света Анастасия приема туристи. Трансформацията на острова е благодарение на спечеления и изпълнен от Община Бургас проект "Културно-историческото наследство на о-в „Света Анастасия" и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие".

Остров Света Анастасия е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории. В миналото, когато  имало манастир, пирати нападнали острова. Според легендата причина била заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видени и днес. 

Освен Вкамененият пиратски кораб, на Света Анастасия има още две скални образувания - Гъбата и Дракона. Някои хора твърдят, че на Гъбата е погребан монах. Друга легенда разказва, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до бреговете на остров Света Анастасия. Случка отпреди години говори за странните и чудодейни сили на Острова. Капитан на влекач пада от много висока отвесна скала и оцелява като по чудо. Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи много тайни. До момента обаче те не са открити, тъй като входът им е бил много добре замаскиран.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати