Новини Хотели

БХРА: Управляващите за пореден път неглижират туризма

   
БХРА: Управляващите за пореден път неглижират туризма

Управляващите за пореден път неглижират туризма и залагат капани на бъдещото правителство,  вменявайки на Министерство на туризма несвойствените задължения на Агенцията по бежанците, вместо да предприемат мерки за решаване на проблемите в сектора и действия за развито на един от основните дялове на икономиката, който допринася средно за 13 на сто от БВП. Това подчертават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). В новия план за временна закрила, представен от вицепремиера Калина Константинова е заложено при бъдеща бежански вълна Министерство на туризма отново да изпълнява функциите на Агенцията по бежанците, като разработва и администрира хуманитарните програми и при необходимост да настанява бежанци с временна закрила във ведомствени и други почивни бази и хотели.

Щом управляващите са толкова доволни по свършената работа от Министерството на туризма относно приемане на бежанците, официално да прехвърлят Агенцията по бежанците, заедно с бюджета и служителите й към Министерство на туризма, за на не се отделя допълнителен капацитет, необходим за решаване на проблемите на туризма в несвойствени дейности, подчертават от БХРА.

Служителите в Министерство на туризма (МТ) се занимават с неприсъща за тях работа като счетоводители, координатори и контрольори на настанените във ведомствени бази на други институции и в местата за настаняване украински бежанци, вместо да решат сериозните проблеми в сектора.

Според БХРА при следващи подобни бежански кризи е редно МТ да изпрати до местата за настаняване точна и конкретна информация за това колко хора ще се настаняват, кога, колко и при какви условия ще се  заплати за престоя им. А не както е сега, бежанците вече си заминаха, а условията по програмата все още се изчистват.

С молба предложенията за настаняване да се изпращат директно в Агенцията по бежанците.  Сред което Агенцията може да влезе в националния регистър, да провери дали местата за настаняване са регистрирани там и да проследява чрез системите ЕСТИ и СУНИ настаняване, сметки, данни на бежанците и тн. Без да се прехвърля  тази дейност на МТ. Информацията е публична и от Агенцията спокойно могат да си вършат работата, вместо да се прехвърлят тези задачи на Министерство на туризма и то да страда от липсата на административен потенциал, да забавя и блокира решаването на проблеми важни за сектора, подчертават от БХРА.

През последните 6 месеца Министерство на туризма се занимава именно с тази несвойствена роля, вместо да се опита да решава наболелите проблеми и да развива стари и нови туристически пазари. Хотелиерите бяха първите, които приютиха бежанците от Украйна, но държавата не изпълни обещанията, които даде макар и със закъснение и част от хотелиерите все още чакат да им бъде платено за настанените семейства с деца. И това в условията на драматичен ръст на цените на електроенергията за бизнеса, на горивата, липсата на кадри и ръста на заплатите в сектора.

Въпреки декларациите на представителите на всички политически сили преди изборите по време на срещи с БХРА, че туризмът ще е приоритет в управлението, това ни си случи. Не се изпълниха и поетите ангажименти за решаването на редица наболели проблеми в сектора като концесиите на плажовете, статута на националните курорти, проблема с кадрите и най-вече с тяхната сезоност, паркиране и сметоизвозване в курортите, координация в работата на отделните министерства по отношение на туристическата политика, отделяне на сериозен бюджет за реклама и неговото ефективно харчене, създаване на единна браншова организация, стимулиране на туроператорите за привличане на туристи чрез работеща схема от 35 евро, привличане и запазване на служителите в сектора и така нататък.

Категорично сме против системното неглижиране на проблемите на бранша и очакваме следващото правителство, независимо дали е редовен кабинет или служебен, да се заеме сериозно с решаване проблемите на сектора, вместо с други дейности, за които има ресорни институции със съответния бюджет и персонал, категорични са от БХРА. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати