Новини Транспорт

Летището в Атина очаква 5.7 млн. пътници

   
Летището в Атина очаква 5.7 млн. пътници

Гръцкият министър на туризма Василис Кикилиас обяви, че очаква около 5,7 милиона пътници да летят до Атина през втората половина на годината, предаде GTP.  

„Приблизително 5,7 милиона пътници ще пристигнат в Атина по въздух през втората половина на 2022 г.“, изтъкна той в интервю за телевизия SKAI, добавяйки, че приоритет на неговото ведомство е да увеличи приходите към местните общности и домакинствата. „Въз основа на данните досега тези цели се изпълняват, както и удължаването на туристическия сезон, който тази година ще продължи до декември“, продължи Кикилиас.

Важна част от стратегията на Министерството е насочена към подобряване на туристическата инфраструктура, което вече е в ход. Кикилиас заяви, че ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да одобри проекти за бързи инвестиции в индустрията, включително модернизиране на пристанища, системи за управление на отпадъците и водите и програми за управление на трафика.

„Туризмът представлява 25% от БВП на страната и е основният източник на приходи, така че се разбира, че правителството ще инвестира в бързи проекти, за да даде тласък през следващата година на нов туристически модел, фокусиран върху устойчивото развитие на сектора. Догодина Гърция ще бъде в челните редици с нова концепция, базирана на синята и зелената икономика“, подчерта министърът, добавяйки, че сега е моментът да се използват възможно най-добре националните програми и фондовете за възстановяване на ЕС.

До края на май гръцките летища са обслужили общо 14 милиона пътници , отбелязвайки 377,7% увеличение спрямо същия период на 2021 г. и възстановявайки 86% от нивата преди пандемията, по данни на Гръцката гражданска авиация (HCAA) .

До края на годината гръцките власти очакват посещенията на туристи да достигнат или дори да надхвърлят рекордната 2019 г., когато 30 милиона чужденци посетиха страната и донесоха 18,1 млрд. евро приходи.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати