Новини Събития

Най-скъпите и най-евтините дестинации в Европа тази година

   
Най-скъпите и най-евтините дестинации в Европа тази година

Може да изглежда парадоксално, но една екскурзия до Европа може да е начин за спестяване на пари през 2022 г. Това важи особено силно за американските туристи. Цените на хотелските нощувки паднаха в много европейски градове, средните цени на самолетните билети в САЩ също са намалели, а щатският долар достигна паритет с еврото за първи път от 20 години насам.

Престой от три нощувки в хотел в Париж, който таксува 250 евро на вечер, би струвал на американския посетител около 767 долара днес, в сравнение с 841 долара през юли 2019 г., пише CNBC, цитиран от Profit.bg.

Средната цена на най-евтините самолетни билети до Европа е спаднала с 15.1% спрямо миналата година, според проучване на сайта за онлайн резервации CheapAir.com. Въз основа на преглед на повече от 24 милиона самолетни билети тази пролет, полетите до Европа от САЩ са стрували средно 908 долара тази година, което е спад спрямо отчетените през 2021 г. 1070 долара.

Пътуващите, които искат да намерят най-евтините полети до Италия, могат да летят до Милано, където цените на самолетните билети са паднали с повече от 20%, според проучването. Полетите до Венеция и Рим също са намалели, съответно със 17% и 14%, показва още статистиката.

Полетите до най-посещаваните градове в Европа, като Лондон и Париж, също са намалели с между 9% и 10%, докато цените на самолетните билети до Дъблин в Ирландия остават непроменени, според CheapAir.com. Спадове на цените има и при полетите, идващи от почти всеки голям американски град. Едно от изключенията е Бостън, където самолетните билети са поскъпнали с 1.8% до 685 долара за билет.

Но въпреки това Бостън е вторият най-евтин град в САЩ, от който може да се лети до Европа. Само Ню Йорк е по-евтин, като средните самолетни билети до Европа оттам тази година струват средно по 636 долара. Много от хотелите в САЩ сега са по-скъпи, отколкото бяха преди пандемията, особено на места, като Хамптънс, Хаваите и Колорадо, според уебсайта за резервации Hotels.com.

Но това не е така в някои региони на Западна Европа. „Хотелите обикновено повишават цените си, когато търсенето е голямо по време на натоварения летен туристически сезон. Но тази година се засилва конкуренцията за стаи и цени в топ дестинациите“, коментира пред CNBC говорителят на Hotels.com Мелиса Домен.

През април компанията посочи Мадрид (средно 135 долара на вечер) и Копенхаген (210 долара на вечер) като места с атрактивни хотелски цени за ваканции през август. Туристическата компания Expedia пък твърди, че хотелските цени в много европейски градове ще бъдат по-евтини този август, отколкото преди пандемията.

Традиционната мъдрост твърди, че вътрешното пътуване е по-икономично от международното. Но това не е така вече две поредни години, според системата за сравнение на пътническите застраховки Squaremouth.

Към средата на юли средната цена на вътрешните пътувания конкретно в Съединените щати е с около 500 долара повече от тази на международните.
Но това не важи навсякъде. От най-популярните туристически дестинации тази година пътниците харчат най-много, за да отидат в Гърция, следвана от Италия и Франция.

Средните хотелски цени за нощувка в Гърция са 610 долара в Миконос и 434 долара в Санторини, но са доста по-ниски от на Йонийските острови (204 долара) и Крит (162 долара), според уебсайта за туристически резервации Holidu.

В Атина е още по-евтино - през април гръцката столица беше обявена за една от най-добре оценените дестинации за градски почивки за семейства в света от туристическия уебсайт The Family Vacation Guide.

Според анализа на уебсайта, средната дневна цена за едно семейство да посети Амстердам (244 щатски долара) е два пъти по-висока от тази в Истанбул (122 долара). Лас Вегас пък е класиран като най-скъпия град в света за семейни ваканции, главно поради цените на хотелските стаи, които са средно 399 на вечер.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати