Новини Хотели

Хотел Хеброс в Пловдив стана част от веригата Historic Hotels of Europe

  28.07.2022 17:10  
Хотел Хеброс в Пловдив стана част от веригата Historic Hotels of Europe
Хотел Хеброс в Пловдив вече е част и от престижната верига Historic Hotels of Europe
  Снимки: Хотел Хеброс

Старинният петзвезден хотел „Хеброс“ в Пловдив стана част от престижната верига Historic Hotels of Europe, съобщиха от компанията. Той е първият български обект, който е приет в уникалната хотелска колекция, която обединява комплекси с богата история. В нея влизат хотели, които са били замъци, крепости, имения, дворци, абатства, манастири, ферми, градски къщи, вили и семейни резиденции. Това е обединение на обекти от различни европейски страни, които посрещат туристи с общи ценности. Те трябва да пазят и ценят културно-историческото наследство в Европа. Освен това да предлагат на своите гости автентичност, уникална атмосфера и отлично обслужване.

„Щастливи сме и горди, че хотел „Хеброс“ в историческия стар град на Пловдив представлява България“, коментираха от мениджмънта на комплекса. Те се надяват и други хотели у нас да влязат в престижната верига, защото ще поставят заедно страната ни на картата на културно-историческия туризъм.

Във веригата Historic Hotels of Europe влизат над 170 хотела на Стария континет. Представени са обекти в Австрия, Белгия, Чехия, Хърватия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Черна гора, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Швеция и Уелс. Наскоро хотел „Хеброс“ в Пловдив влезе и в друга престижна верига - Heritage Hotels of Europe.

Петзвездният хотел „Хеброс“ е разположен в сърцето на Стария Пловдив, само на няколко минути от центъра на града, във възрожденска къща, строена преди повече от 200 години. Хотелът е кръстен на река Марица, която в миналото се е наричала Хеброс. Сградата е реставрирана и обновена, като запазва първоначалния си вид и работи за всички ценители на неповторимата възрожденска атмосфера. Строена е преди около 200 години от богат пловдивски търговец на платове и кожи. По-късно къщата става собственост на Нешеви – родът на един от оцелелите опълченци на Шипка (1878 г.). През 70-те години на XX век наследниците я продават на Пловдивската община. До края на 80-те години тя служи за приемна на Окръжния съвет на БКП. В този период къщата е реставрирана и реконструирана (1986 г.), като е запазен първоначалният й вид. През 1999 г. след като отново става частна собственост, къщата отваря врати за всички ценители на неповторимата възрожденска атмосфера. Сред нейните гости са дипломати, бизнесмени и туристи от цял свят.

Димо Христов