Новини Транспорт

Две компании анонсираха комерсиален полет и кацане на Марс през 2024 година

   
Две компании анонсираха комерсиален полет и кацане на Марс през 2024 година

Два космически стартъпа в Калифорния, Relativity Space и Impulse Space, обявиха че се обединяват, за да стартират първата комерсиална мисия до Марс през 2024 г., години преди първото потенциално пътуване на по-утвърдената SpaceX, която е известна за дългосрочните си планове за създаване на човешко селище на Червената планета.

Според прессъобщението Relativity Space ще предостави своята многократно използваема, 3D принтирана ракета Terran R за изстрелването на мисията, докато Impulse Space ще предостави своя Mars Cruise Vehicle и Mars Lander за доставяне на оборудване на повърхността на Марс.

Графикът за 2024 г. за мисията на Relativity Space и Impulse Space е преди плануваното от компанията на Илон Мъск, която може да приземи комерсиална мисия на Марс до края на това десетилетие, според президента и главен оперативен директор на компанията Гуин Шотуел. SpaceX все още не е определила точна дата за планираното пътуване до Марс.

Ако Relativity и Impulse успеят да изпълнят плана си, те може да станат първите комерсиални космически компании, достигнали Червената планета. Въпреки това е важно да се отбележи, че нито една компания не е доставила нито един полезен товар в космоса до момента.

Това не означава, че не са положили основите. Relativity Space е основана през 2015 г. и оттогава е събрала над 1 милиард долара финансиране, съобщи Ars Technica. Фирмата е пионер в използването на метални 3D принтери за производството на фюзелажи и двигатели на своите ракети, като производственият подход, според Relativity, намалява сложността на веригата за доставки и сроковете за разработка.

Relativity Space в момента работи или разработва множество съоръжения за изстрелване и свързаната с тях инфраструктура в няколко инсталации на ВВС на САЩ и НАСА. Въпреки че това ясно показва, че Relativity Space възнамерява да се превърне в основен играч в индустрията за услуги за комерсиално изстрелване, тя все още не е извела ракета в космоса. Мисията през 2024 г. ще бъде първото изстрелване на Terran R на Relativity.

Impulse Space е основана през 2021 г. и в момента има 40 служители. Според тяхната страница в LinkedIn, фирмата възнамерява да даде възможност за "евтина и пъргава доставка на полезен товар в космоса на последната миля", така че клиентите да могат да "достъпят до всяка орбита" или дори да достигнат до други светове. Според техния уебсайт компанията е специализирана в "създаване на орбитални маневрени апарати специално за доставка на полезен товар на последната миля", като двата, които е предложила за мисията на Марс през 2024 г. с Relativity Space.

Въпреки факта, че планираната мисия за 2024 г. ще бъде първата им, ръководителите на двете компании ясно дадоха да се разбере, че имат увереност, че това партньорство може да приземи полезен товар на Марс.

Основателят и главен изпълнителен директор на Impulse Space Том Мюлер е един от основателите на SpaceX и ръководи нейния отдел за задвижване от 2014 г. до 2019 г., като преди това е бил вицепрезидент по задвижващото инженерство от 2002 г. до 2014 г., според неговия профил в LinkedIn.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Relativity Space Тим Елис заяви, че партньорството между двете фирми прави мечтата на човечеството да достигне Марс постижима. "Вярваме, че изграждането на многопланетно бъдеще на Марс е възможно само ако вдъхновим десетки до стотици компании да работят за постигане на една единствена цел", казва Елис в изявлението. 

Пред New York Times Мюлер казва, че кацането на кораб на Марс до 2024 г. е огромно предизвикателство и че въпреки че има много скептици, които смятат, че мисията е малко вероятно да успее, това ниво на предизвикателство е точно каквато е фирмата. "Трябва да правим неща, които хората смятат, че не могат да бъдат направени", казва той пред Times.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати