Новини Транспорт

Ваксинираните българи възстановяват пътуванията на круизи

   
Ваксинираните българи възстановяват пътуванията на круизи

Пътуванията на круизи се възстановяват бързо в световен мащаб и на корабите има все повече туристи, показват данните на специализираните туроператори. Международната асоциация за круизни линии (CLIA) и Световната здравна организация поставиха строги изисквания на круизите да се качват само ваксинирани хора и след направен отрицателен Ковид тест. Тази мярка възпира напълно възстановяването на българския пазар, който вече достига 70% от нивата преди пандемията през 2019 г., заяви пред TravelNews Владимир Матов, собственик и управител на туроператора "Контитранс М", който е специализиран в круизния туризъм. Над 15 000 българи са пътували на круизи през 2019 г. Според Матов е проблем липсата на ваксинация сред много българи, за да се качат на круизни кораби. „Интересът от ваксинираните е много голям и това лято те пътуват много“, коментира Матов. 

Предимно се търсят круизите по Средиземно море, Егейско море, Адриатика и Прибалтика въпреки, че Санкт Петербург е затворен. Към този момент лайнерите запазват традиционните си средиземноморски маршрути, включващи основно Италия, Франция, Испания и островите. Най-посещавани са Барселона, Неапол, Кан, Марсилия, Палермо, Бари, Малага, Малта и др. Черно море остава затворено през този сезон заради войната в Украйна. Пристанищата в Бургас и Варна вече обявиха, че няма да посрещнат нито един круизен кораб през тази година. Круизният бизнес е много чувствителен на тема сигурност. След войната в Сирия цялото Източно Средиземноморие се изпразни от круизни кораби. Сега имаме такава ситуация в Черно море. 

Владимир Матов каза, че в световен мащаб има бум в пътуванията на круизи през първото полугодие на 2022 г. По брой пасажери и служители на корабите се доближават нивата от 2019 г. Бизнесът в Европа и Северна Америка е напълно възстановен. Австралия отскоро е отворена за круизи. Бавно се отваря Югоизточна Азия с първи стъпки на Сингапур. Според Матов прогнозите са оптимистични за есенния и зимния сезон, защото излизат нови кораби. През пролетта започна да плава най-големият пътнически лайнер в света - Wonder of the Seas на Royal Caribbean. Другата голяма компания - NCL, пуска през август нов клас кораб.  

Възстановяването в круизните пътувания е много голямо, дори на българския пазар, посочи Радостина Янева, мениджър „Проекти“ в „Kruizi.bg“, част от туроператора „Премиер турс“. Ръстът е много голям спрямо 2020 и 2021 г., но сме наполовина от нивата през 2019 г., каза Янева. Тя също отбеляза като възпиране липсата на ваксинация сред повечето българи. За сметка на това ваксинираните пътуват най-много на круизите в Средиземно море – Испания, Палма де Майорка, Италия и Франция, в Егейско море, гръцките острови и с кораба Costa Venezia от Истанбул. Големи резервации правят българите и за най-големия кораб в света - Wonder of the Seas, който плава през този сезон в Средиземно море. Сериозен интерес има и към круизите до Норвежките фиорди в Северно море.  

Туроператорите очакват през зимата да са хит плаванията в Латинска Америка, Карибите, Южна Африка, Западна Африка със спиране в Мозамик и Намибия, както и Канарските острови с тръгване от Лисабон и минаване през Мароко. 

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати