Новини Турагенции

Българските туристи са най-много в гръцкия курорт Паралия Офринио

   
Българските туристи са най-много в гръцкия курорт Паралия Офринио

Безкрайна пясъчна ивица, спокойствие, чист въздух, вкусна храна и приемливи цени привличат българите в гръцкия курорт Паралия Офринио. Туристическото селище, разположено на залива Орфано, област Кавала, се намира само на час и половина от Контролно-пропускателния пункт „Кулата“ и на 290 км от София. Това го прави достъпна и предпочитана дестинация за почивка на море от нашите сънародници. Голяма част от тях дори си купуват къщи и апартаменти в курорта.
Алеска и Георги Фурнаджиеви от Банско за пръв път са дошли в региона преди пет години на гости на приятели. Толкова им е харесало, че след месец и половина вече са се похвалили със собствен имот до брега на морето в Офринио. Оттогава прекарват лятото на гръцкото крайбрежие, разказа семейството пред БТА.
„Доволни сме, тихо е, приятно е. Всеки месец идваме по седем - осем дни. Така си прекарваме времето. Много българи имат къщи и апартаменти в Офринио. Цяла махала банскалии има, които си живеят тук“, каза Алеска Фурнаджиева.
По думите й от дома им в Банско до апартамента им в Офринио разстоянието е 180 км, или два часа и половина спокойно шофиране, докато българското Черноморие им е по-далеч.
Според Фурнаджиеви тази година туристите са по-малко. „Сега е средата на сезона, а толкова малко хора… Свободни шезлонги и то през целия ден и в събота, и неделя. Друг път вече в петък става по-пълно, но сега е спокойно“, коментира Фурнаджиева.
Добра заетост на апартаментите под наем обаче забелязва Карл Чехаб, главен оперативен директор на Costa Ofrynio Hospitality. „Лично за нас са повече, но тази година имаме повече къщи за наемане. Удвоихме капацитета на апартаментите, които отдаваме под наем и сега разполагаме общо с 80 апартамента. И тенденцията е към увеличаване. Хората определено търсят, искат да отидат на почивка. Те наистина се измориха от цялата тази история с COVID-19 и проблемите в икономиката и с войната, така че ние виждаме нарастване на броя на желаещите да почиват тази година в сравнение с миналата. Почувстваха се по-свободни сега, въпреки че напоследък се поизплашиха отново, но всички наши апартаменти са резервирани изцяло“, заяви за БТА Чехаб.
По думите му основно летуващите в Офринио са българи, след това се нареждат гърците и от другите Балкански държави. Причината са достъпните цени и високото качество на предлаганите услуги, а и българите се чувстват като у дома си. Почти всички заведения за хранене предлагат менюта на български, има магазин с родни стоки, дори местните са научили някоя друга дума.
Това, което истински привлича туристите, особено тези, които са решили да се насладят на спокойствие и почивка, е дългата 17 км плажна ивица. Така плажовете, макар и тесни, не са пренаселени с хора и винаги могат да се намерят празни шезлонги и чадъри, на които човек да се отпусне и наслади на коктейла си или студено фрапе и всичко това на достъпни цени. Не се плаща за чадърите и шезлонгите. Можеш да стоиш на тях целия ден, ако си поръчаш нещо за пиене или хапване от близкото заведение. Водата в морето е кристално чиста, което компенсира каменисто-пясъчния бряг.
„Офринио е желана туристическа дестинация. Плажът е хубав, ние имаме два сини флага за нашите плажове и е просторно тук, хората не се чувстват натъпкани един до друг и това е нещо, което те харесват. Имаме и много хубава пешеходна алея - улица, на която хората могат да се наслаждават“, добави Карл Чехаб.
Според Георги Фурнаджиев курортът предлага спокойствие, хубавото море, с чиста вода, а в бъдеще има тенденция да се развива повече.
„Всяко жилище е със септична яма и не позволява морето да е мръсно. Всички комуникации са добре. Има и много ново строителство“, добави Фурнаджиев.
Хубавите преживявани са свързани и с вкусна храна. А в Паралия Офринио наредените ресторанти край морето, в типичен гръцки стил, предлагат разнообразие от вкусове – прясна риба, огромни порции с калмари, октоподи, миди, салати и предястия. Почитателите на месото също могат да бъдат приятно изненадани от местните специалитети. Всичко това задължително върви със студено узо или чаша бяло вино.
Докато почиващите доставят наслада за небцето си, очите им се изпълват с романтичните картини на залеза като прекрасен завършек на деня в гръцкия курорт Паралия Офринио.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати