Анализи Новини

Световният туризъм възстанови наполовина нивата отпреди COVID-19

   
Световният туризъм възстанови наполовина нивата отпреди COVID-19

Международният туризъм отбеляза силен отскок през първите пет месеца на 2022 г., когато са регистрирани почти 250 милиона международни посещения. Секторът се е възстановил почти наполовина (46%) от нивата преди пандемията от 2019 г., сочи последното изследване на Световната организация по туризъм (UNWTO).

„Възстановяването на туризма набира скорост в много части на света, преодолявайки предизвикателствата, които стоят на пътя му“, ЗАЯВИ генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили. В същото време той съветва и за повишено внимание с оглед на „икономическите ветрове и геополитическите предизвикателства, които биха могли да повлияят на сектора през остатъка от 2022 г. и след това“.

Европа е посрещнала над четири пъти повече (+350%) туристи до края на май, отколкото година по-рано. Ръстът е стимулиран от силното вътрешно търсене и отпадането на всички ограничения за пътуване. Регионът отбеляза особено стабилно представяне през април (+458%), което отразява натоварения Великденски период.

Посещенията в Северна и Южна Америка са се увеличили два пъти (+112%). Въпреки това силното възстановяване се измерва спрямо слабите резултати през 2021 г. и пристигащите остават като цяло с 36% и 40% под нивата от 2019 г. съответно и в двата региона.

Същият модел се наблюдава и в други региони. Силният растеж в Близкия изток (+157%) и Африка (+156%) остана съответно с 54% и 50% под нивата от 2019 г., а Азия и Тихия океан почти удвоиха входящите пътувания, въпреки че резултатът е 90% под 2019 г. Причината е, че някои граници останаха затворени.

Нарастващите разходи за туризъм са в съответствие с наблюдаваното възстановяване, е отбелязано в доклада на UNWTO. Международните разходи на французи, германци, италианци и американски са на 70% до 85% от нивата преди пандемията, докато разходите на туристи от Индия, Саудитска Арабия и Катар вече надхвърлиха нивата от 2019 г.

По отношение на приходите от международен туризъм, все по-голям брой държави - Република Молдова, Сърбия, Сейшелите, Румъния, Северна Македония, Сейнт Лусия, Босна и Херцеговина, Албания, Пакистан, Судан, Турция, Бангладеш, Ел Салвадор, Мексико, Хърватия и Португалия – възстановиха напълно нивата си отпреди пандемията.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати