Турагенции

Екскурзия по пътя на коприната – Узбекистан и Таджикистан

   
Екскурзия по пътя на коприната – Узбекистан и Таджикистан

Ако мечтаете да се потопите в приказка и да преживеете Узбекистан и Таджикистан, така както само истински пътешественик би могъл - то познавателната обиколка, която “Космос травел” организира е точно за вас. По тези земи в продължение поне на 15 века са се носили керваните със стоки, култури, религии и емоции от запад на изток и обратно. Влиянието на Руската империя е осезателно. „Голямата игра“ или спорът за надмощие и влияние по тези територии между Великобритания и Русия, е оставила отпечатък и тук. Китайската империя също има своето място по тези земи, с усещането си за вечност и неповторимост. Тази богата палитра от култури, архитектура и забележителности в комбинация със спиращата дъха природа, гарантира едно невероятно пътуване, което ще помните цял живот. 

Цените на екскурзията започват от 2490 евро на човек и включват самолетни билети по програмата с включени летищни такси и вътрешни полети, 12 нощувки със закуски, обяди и вечери, входни такси за посещаваните по програма туристически обекти, всички междуградски трансфери с автобус и влак, местен гид с опит с български групи и водач от “Космос Травел” с шест тура по дестинацията, обясни управителят Пламен Узунов. За максимална сигурност на туристите “Космос травел” предоставя и застраховка помощ при пътуване с покритие 20 000 долара към “Евроинс”, покриваща медицинските разходи в резултат на Ковид -19. 

Таджикистан е многослойна държава, която събира погледите както с архитектурните си паметници, така и с уникална природна красота и забележителности. В нея има много живописни кристално чисти планински езера, извисяващи се снежни върхове, хиляди крепости, мавзолеи и джамии. Страната съчетава магията на древната история с интензивната красота на някои от най-високите планински вериги в света.

Природата предоставя хиляди възможности за спиращи дъха гледки, но специалистите от “Космос травел” са се спрели на Искандеркул - езерото на Александър Македонски. Общият брой на езерата надхвърля 2000, но въпреки това Искандеркул е единствено по рода си - предимствата му са, че е лесно достъпно и предполага лежерна разходка. По време на обиколката българите ще се запознаят с легендите и мистиката на езерото, а след това ще могат да се насладят на традиционен обяд сред природата. 

Посетителите ще могат да се потопят в историята на Таджикистан сред останките от древни времена като например древния Согдиански град, разрушен от арабските завоеватели през 8 век. С посещение на националния музей Рудаки пък ще успеят да опознаят бита и културата на местното население. Звездата на този исторически регион обаче несъмнено е Саразъм - древен град, а също и джамоат в северозападен Таджикистан. Датира от 4-то хилядолетие пр. н. е. и днес е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Мястото е от голям интерес за археолозите, тъй като представлява първото протисторическо земеделско общество в този регион на Централна Азия. Освен това е най-североизточното от тези постоянни селища. Саразъм е първият град в Централна Азия, който поддържа икономически връзки с мрежа от селища, обхващащи огромна територия от степите на Туркменистан и Аралско море до Иранското плато и Инд.

Узбекистан от друга страна е също толкова пленителен по свой собствен начин. Там слънцето грее през по-голямата част от годината, времето е топло, а хората са гостоприемни, весели и щедри. Това са само част от причината туристите да остават очаровани от дестинацията. Това е страна, чиито архитектурни паметници са известни с величие и древност, а продуктите на местните занаятчии са уважавани далеч отвъд Узбекистан. 

Самарканд ще е първата спирка там, като това е град, известен в цял свят с мавзолеите си и джамиите си. Намира се на Пътя на коприната, древния търговски път, свързващ Китай със Средиземноморието, което го прави богат в миналото. Сред най-големите забележителности са мавзолеят на Амир Темур и неговите близки, площадът Регистан, състоящ се от Медресе Улугбек, Медресе Шердор и Медресе Тиля-Кори, както и джамията Биби ханъм. 

Често туристите искат да вземат късче от държавата обратно към дома, но в Узбекистан това е особено лесно. Страната с обичайната си щедрост отваря пред гостите си множество варианти за сувенири, идеални за декорация, аксесоари и разнасяне на духове. Като приятен спомен за добротата на узбекския народ и колоритността му може да закупите изобилие от пресни и сушени плодове, ядки, местни сувенири, сладкиши и други лакомства от  националния базар Siyob. Често подобни базари са капани за туристи, но “Космос травел” са се погрижили да ви представят Узбекистан по автентичен начин. На базара ще се слеете с местните и ще се потопите в бита им! 

Страната е известна с керамиката си. Семейното ателие на Master Alisher ще очава българите и ще им разкаже всичко за това изкуство, подчерта Пламен Узунов. Майсторът е един от най-добрите в Узбекистан и ще разкрие тайните на специфичния за района стил. Той ще запознае всички със световно известната Гиджуванска школа в керамиката, наричана още плачещата керамика.

Друга ключова точка в обиколката на Узбекистан е Бухара. Най-религиозният град на Централна Азия, святата Бухара, буквално е осеяна с архитектурно наследство, обединяващо хиляди години история. Търговски, културен и просветен център, под управлението на Саманидите, той се превръща в най-голямото интелектуално средище на Ислямския свят. Там туристите ще имат възможността да разгледат внушителната Арка на Бухара и Мавзолеят на Саманидите, мавзолеят Chashma Ayub, петъчната джамия и Lab-i Hauz, на медресето Kukeldash-най-голямото в града, датиращо от 16 век.

Това са само част от уникалните забележителности, които Таджикистан и Узбекистан ще ви разкрият. Ако намирате историята на тази чст от Азия за интересна, обичате нестандартни природни гледки и искате да изпитате нова тръпка в живота си - това приключение е идеалното за вас! Потопете се в цветната култура и пленителните традиции!

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати