Анализи Новини

Управляващите във Финландия ще ограничават руските туристи

  03.08.2022 20:02  
Управляващите във Финландия ще ограничават руските туристи

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо ще обсъди с правителството въпроса за визовите ограничения за руснаци. В четвъртък Нийнистьо ще се срещне с министри в лятната си резиденция Култаранта в Наантали. Председателите на парламентарните групи на всички партии в управляващата във Финландия коалиция подкрепят предложението да бъде спряно издаването на туристически визи на руснаци.

Още повече - управляващите партии призовават и за обща визова политика в ЕС и страните от Шенгенското пространство по отношение на ограниченията за руски граждани.

Надявам се, че финландското правителство ще вземе бързо решение по този въпрос. Това е нещо, което всяка отделна държава членка на ЕС може да направи. Разбира се, да се надяваме, че ЕС ще бъде максимално единен, заяви финландският евродепутат от "Обнови Европа" Елси Катайнен. Според нея ограниченията могат да бъдат начин да се накарат руснаците да осъзнаят какво се случва в Украйна.

Евродепутатът от "Зелените" Виле Нийнистьо е на мнение, че в настоящата ситуация издаването на туристически визи за руснаци трябва да бъде преустановено в по-голямата си част, но трябва да се запази възможността за издаване на визи на руски опозиционери и хора, чиито роднини живеят във Финландия.

Мисля, че е ясно, че действията на Русия [в Украйна - б.р.] са неприемливи. Неприемлива е и позицията на онези руснаци, които одобряват действията на Русия. Има обаче разлика между негативно отношение и омраза. Можете да имате рязко различаващи се мнения - рязко негативни мнения - но омразата никога не е довела до нещо добро в света, заяви президентът Саули Нийнистьо по повод недоволството от туристическите пътувания на руснацивъв Финландия.