Заведения Новини

Маските няма да са задължителни за заведенията в София

   
Маските няма да са задължителни за заведенията в София

След среща с новия здравенн министър Асен Меджидиев директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев преправи заповедта си, с която от четвъртък се въвежда задължение за носене на маски на закрито.

Инспекцията намали срока на действие на противоепидемичните мерки, а също така конкретизира някои от тях, по които е имало постъпили въпроси в Министерството на здравеопазването.

След срещата от СРЗИ вече е издадена нова заповед с намален срок на действие на противоепидемичните мерки. Те ще са в сила от 4 август до 19 август, включително, вместо за срок от 30 дни.

В заповедта се конкретизира, че противоепидемичните мерки не се отнасят за спортуващите на закрито, за персонала и клиентите на заведенията за хранене и развлечение и за децата до 6 г. Уточнението се налага заради формулировката "други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите", която позволява широко тълкуване.

По отношение на големите търговски обекти, тип мол, е направено уточнение, че гражданите следва да носят предпазни маски за лице при посещение на отделните търговски обекти в рамките на мола, но не и в общите части.

Така от утре маските ще са задължителни освен в градския транспорт, лечебни заведения, аптеки, оптики, социални институции, вече и в търговските обекти, обществени сгради и др.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати