Транспорт

Летище Бургас се възстановява по-бързо от Варна

   
Летище Бургас се възстановява по-бързо от Варна

Летищата във Варна и Бургас посрещнаха общо над 740 хил. пътници през юли 2022 г., съобщиха за TravelNews от концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Това представлявлява ръст от 53% спрямо същия период на миналата година. Постижението е забележително, тъй като продължава липсата на трафик от Руската федерация, Беларус и Украйна. Въпреки това обаче Летище Варна и Летище Бургас показват положителна тенденция както в броя обслужени пътници, така и в броя на самолетодвиженията. Въпреки обещаващата статистика, трябва да се има предвид, че данните продължават да са под нивата, постигнати през 2019 г.

Летище Бургас се справя по-добре и отчита ръст от 69% в броя обслужени пътници през юли спрямо същия месец на миналата година. Пристигнали са 486 662 туристи с 3319  полета. Това отбелязва и 55% ръст в самолетодвиженията. Наблюдава се засилен интерес към Южното Черноморие, където в момента са някои от най-търсените дестинации. Разбира се, най-търсен от чуждите туристи остава най-големият ни морски курорт Слънчев бряг. Туристите избират още Несебър, Свети Влас, Созопол, Поморие и други места за своите летни почивки. 

Най-силните пазари на Летище Бургас са Полша, Великобритания, Чехия, Германия и Израел. Забелязва се наплив от пътници от тези държави не само през юли, тъй като те са в топ 5 за бургаското летище, но и през последните няколко месеца. Преди пандемията германци, англичани и руснаци са двигателната сила на морските курорти, но през 2022 тенденцията се променя и поляците са тези, които проявяват най-голям интерес към Българското Черноморие.  

Летище Варна отбелязва по-бавен темп, като  увеличението на пътниците е само с 31% спрямо миналата година. Морската столица е посрещнала  254 201 гости в периода 1 - 31 юли 2022 г., на фона на 193 358 за същия период на миналата година. Самолетодвиженията са със 197 повече от тези през 2021 г. - общо 1799 за периода. 

Във Варна германският пазар се е наложил като водещ, тъй като фигурира на първо място в класацията. Другите държави, от които морската столица посреща най-много туристи, са Полша, България, Чехия и Великобритания. За добрите резултати на Летище Варна влияние оказват редовните линии на Bulgaria Air от София. Но основна двигателна сила в успеха на летището представляват нискотарифните авиокомпании и чартърите - туристите от Германия, Полша, Чехия и Великобритания избират именно такива полети за почивката си в България. 

Статистиката показва, че сезонът за Летище Бургас е около 2 пъти по-силен. Въпреки това и двете аерогари се представят чудесно и с всеки изминал месец доказват с положителни резултати, че секторът бавно се възстановява. 

Йоана Шомова

Данни за пътници и самолети на Летища Бургас и Варна за периода 1-30 юли 2022 г.

Летище Бургас:

                                                   2022                 2021

Пътници:                              486 662            288 667         +69%

Самолетодвижения:         3319                   2138            +55%

 

Летище Варна:

                                                    2022                  2021

Пътници:                              254 201             193,358         +31%

Самолетодвижения:          1799                   1602            +12%

 

Източник: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати