Новини Събития

Октоберфест се завръща

   
Октоберфест се завръща

Годишният германски фестивал на бирата "Октоберфест" най-накрая отново ще се проведе в Мюнхен тази есен след двугодишното прекъсване, причинено от пандемията, съобщи Асошиейтед прес. Завръщането на събитието бе обявено от Клеменс Баумгертнер, който стои начело на организацията, предаде БТА. По думите му "Октоберфест" ще започне от 17 септември и ще продължи до националния празник 3 октомври без никакви ковид ограничения. "Ще се проведе така, както го помним от 2019 г., и по никакъв друг начин", подчерта Баумгертнер. "Октоберфест" е организиран за първи път през далечната 1810 г. в чест на сватбата на принц Лудвиг Баварски с принцеса Тереза. През 200-годишната си история пищният фестивал е бил отменян едва десетина пъти заради войни и пандемии, а гостите обикновено харчат общо над 1 млрд. евро.

През годините преди КОВИД-19 около 6 милиона души всяка година се включваха в празненствата, много от тях - облечени в традиционни баварски носии. Близо 487 пивоварни, ресторанти, лавки за рибни и месни грилове, търговци на вино и други ще работят на традиционното място в Мюнхен, с дори по-дълги работни часове отколкото в миналото. Първите шатри за бира ще отварят в 09:00 часа сутринта и ще затварят в 22:30 часа вечер. Последните поръчки ще се приемат 21:30 часа. 

Еднолитрова халба бира обаче тази година ще струва между 12,60 и 13,80 евро или с 15 процента повече отколкото през 2019 година, се посочва на сайта на "Октоберфест". Цената се определя по следния начин: Първо мюнхенските пивоварни "Францисканер" (Franziskaner), "Пауланер" (Paulaner), "Аугустинер" (Augustiner), "Льовенброй" (Loewenbraeu) посочват каква според тях трябва да бъде стойността на бирата съответната година. След това предложението се разглежда от градските власти, които могат да го потвърдят или отхвърлят, ако преценят, че цената е твърде висока. Обикновено предложението на пивоварите бива приемано, уточнява ТАСС. 

Факторите зад постоянното поскъпване са много, но основният сред тях са средногодишните цени в мюнхенските заведения. Спрямо тях напитката на фестивала не трябва да е твърде скъпа, но и да не бъде неизгодна за производителите. Цените на бирата на "Октоберфест" са регулирани от 1971 година и оттогава непрекъснато нарастват. Преди 46 години еднолитровата халба е струвала между 2,5 и 2,9 германски марки, а към 1990 г. поскъпва до 6,95-7,5 марки. От 2002 г. цените вече са в евро, като тогава един литър бира е струвал 6,3 евро.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати