Анализи Новини

Пловдив отчита бум на туристи

   
Пловдив отчита бум на туристи

- Канадско семейство си облиза пръстите с мекици и свински ребра на грил

- Прекрасен град, но е хубаво да има повече чешми, препоръча немски турист

15 часа. Температурата в Пловдив е 34°, а слънцето безмилостно пече. Въпреки това повечето улици в Стария град са пълни с туристи. На кръстовището между “Съборна” и “Четвърти януари” се чува повече реч на английски, френски, немски и испански, отколкото на български език, пише в свой репортаж "24 часа".

Големите жеги не спират чужденците.

Статистиката сочи, че през юли близо 400 души всеки ден са посещавали обектите на архитектурния резерват. Няколко дни преди края на месеца продадените билети са общо 11 213, а в предишните два къщите в Стария град са разгледани от 29 126 туристи. Тази статистика представи пред "24 часа" Таня Славова от общински институт “Старинен Пловдив”.

“Чужденците много харесват Пловдив. След като станахме културна столица през 2019 г., целият свят разбра за красотите на града и сега идват да ги видят с очите си”, обясни уредникът на къщата на д-р Стоян Чомаков, където е постоянната експозиция на Златю Бояджиев. Дворът на къща "Хиндлиян" също е препълнен. Чужденците се дивят на алафрангите, обзавеждането и най-вече на банята в двора.

Туристи чакат на опашка, за да влязат в Етнографския музей.
Туристи чакат на опашка, за да влязат в Етнографския музей. Снимка: Никола Михайлов

Цената на билетът за възрастен е 5, а за деца - 2. Туристите най-често се възползват от комбинирания, който дава достъп до 5 къщи и струва съответно 15 и 5 лв.

Немец, пристигнал под тепетата с приятелката си, която е наполовина българка, разказа, че най-много се е впечатлил от Античния театър и Стария град. “Прекрасно е! Но би било хубаво да има повече чешми, за да се разхлади човек в жегата”, каза той.

“Дойдохме заради храната ви, много е хубава”, във възторг е канадецът Блеър. Той и семейството му живеят в Турция и са си организирали екскурзия до Пловдив, защото им е близо. Обиколили Главната и Стария град, но  останали най-впечатлени от мекиците и свинските ребра на грил в пловдивските ресторанти.

В най-големия пек пред Градската художествена галерия обикаляше Жули от Белгия. Разгледала  "Капана", а за "десерт" си беше оставила Стария град.

“Категорично бих посетил Пловдив отново", зарича се Джак Уилямс от Англия.

Такова избухване на туристи не е имало отпреди пандемията, признават уредници от архитектурния резерват. По главната улица човек трудно се разминава с големи групи посетители.

Дори голямата жега не отказва посетителите да вървят по калдъръма в Стария град.
Дори голямата жега не отказва посетителите да вървят по калдъръма в Стария град. Снимка: Никола Михайлов
В двора на къща Хиндлиян винаги има посетители.
В двора на къща Хиндлиян винаги има посетители. Снимка: Никола Михайлов
На кръстовището на улиците "Съборна" и "Четвърти януари" почти не се чува българска реч.

На кръстовището на улиците "Съборна" и "Четвърти януари" почти не се чува българска реч. Снимка: Никола Михайлов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати