Анализи Транспорт

Авиокомпаниите трябва да се погрижат за пътниците при над 2 часа чакане на летище

  05.08.2022 11:54  
Авиокомпаниите трябва да се погрижат за пътниците при над 2 часа чакане на летище

Имаме значително увеличаване на жалбите, оплакванията и запитванията, свързани със закъснели полети. При закъснял полет потребителите трябва да получат информация какво е закъснението, обясни в БНТ "Денят започва" директорът на Европейския потребителски център - България Соня Спасова. Тя допълни, че в зависимост от времето, в което трябва да се чака полетът, могат да възникнат и допълнителни права.

Например, ако сте на летището и чакате повече от два часа, авиокомпанията трябва да се погрижи за Вас. Трябва да бъдат осигурени ваучери или храна, закуска, напитки. Ако това изчакване продължи прекалено дълго - трябва да се осигури нощувка с превоз до хотела и обратно. Ако времето на закъснение е повече от три часа, ако причината е в авиокомпанията, потребителят може да има право и на парична компенсация. Размерът на тази компенсация е фиксиран. Когато става въпрос за полети до 1500 км, размерът на компенсацията е 250 евро, обясни Спасова.

Ако потребителите попаднат на некоректна авиокомпания, регистрирана в ЕС, те могат да се обърнат към Европейския потребителски център - България. Нашата помощ е безплатна и винаги сме на линия за консултации, съвети и конкретна помощ, увери Соня Спасова.

При проблем с авиокомпания извън ЕС, потребителите могат да се обърнат към съответния контролен орган по въздухоплаване в дадената държава.