Анализи Новини

България спира издаването на визи за руснаците

   
България спира издаването на визи за руснаците

България спира приемането на документи за туристически визи за граждани на Русия, съобщи РИА Новости, с позоваване на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР), цитирани от Offnews.bg. Мярката се отнася както за туристите, така и за собствениците на имоти в България.

„Според туроператорите, българското консулство в Москва ги е уведомило за временното преустановяване на приема на документи за туристически визи, както и за визи за собствениците на имоти „предвид възникналата извънредна ситуация“, се казва в съобщението на дипломатическото ни представителство.

От консулството ни в Москва са обяснили на руснаците, че причината за спирането на визите е обявяването на 5 август за персона нон грата на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия .

„Тази стъпка от руска страна е отговор на решението на българските власти да експулсират от страната 70 руски дипломати и технически служители на руските дипломатически ведомства, включително руските генерални консули във Варна и Русе“, коментират от АТОР.

От асоциацията уточниха още, че поради липса на служители консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство във Варна частично са преустановили работата си. Освен това Генералното консулство на Русия в Русе преустанови работа. Временно е затворено и Генералното консулство на България в Екатеринбург.

Асоциацията отбелязва, че не е известно колко дълго ще продължи паузата в процеса на издаване на виза. „Източници на вестник АТОР съобщават, че българската страна ще търси възможности да поднови издаването на визи в Русия.“ – допълват от АТОР.

По-рано днес руското външно министерство уведоми българския посланик Атанас Кръстин за отговора на Москва за ограниченията върху работата на руските дипломатически институции в България. 14 служители на посолството и консулските служби на България в Русия са обявени за "персона нон грата". Преди това София съобщи наложи подобни мерки срещу 70 служители на руски задгранични институции, на които българските власти приписват работа за спецслужбите под прикритието на дипломатическа дейност.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати