Новини Събития

Финландия ще тества дигитални паспорти за пътувания в ЕС

   
Финландия ще тества дигитални паспорти за пътувания в ЕС

Финландия може да стане първата страна в Европейския съюз, която тества мобилно приложение с дигитални паспорти за пътуване. Според материал на финландския вестник Helsingin Sanomat, цитиран от Euronews, Европейската комисия се е обърнала към финландското правителство в края на миналата година с въпрос дали страната желае да участва в пилотния проект. "В момента подготвяме заявление за финансиране до Комисията. Заявлението се подава до края на август. След това ще бъде решено дали проектът ще бъде реализиран или не“, обясни инспектора от финландската гранична охрана Мико Вайсанен.

Еврокомисията насърчава някои държави-членки да изпробват цифрови документи за пътуване. С информацията, събрана от тези тестове, в бъдеще може да се въведе възможност за пресичане на граници само с приложение за мобилен телефон в целия Европейски съюз.

Въпреки че все още не е сигурно дали тестовете във Финландия ще продължат, дигиталната документация може първо да бъде тествана при полетите до Хърватия. Някои пътници ще бъдат помолени доброволно да изтеглят приложението на телефоните си. След това те ще могат да изпратят своите документи на граничните власти, преди да пътуват.

„Информацията се проверява предварително и се изтрива след пътуването“, обяснява Вайсанен. Първите доброволци вероятно ще бъдат пътуващи между Финландия и Хърватия, като реалните тестове ще започнат най-рано през пролетта на 2023 г. Засега пътниците, участващи в изпитанието, ще трябва да носят и физическите си хартиени паспорти, когато преминават през проверки от гранични агенти.

Но в дългосрочен план целта е хората да не носят никаква документация освен телефоните си. Пътуващите ще бъдат идентифицирани със снимка, когато се качват на самолет или преминават проверка за сигурност. Дигиталните документи за пътуване имат потенциал да направят преминаването през границата много по-гладко и бързо. Намаляването на продължителността на всяка отделна проверка, дори с малко, може да спести време на пътниците.

През 2021 г. Украйна стана първата държава в света, която даде същия правен статут на цифровите паспорти като на физическите. С помощта на телефонното приложение Dila, администрирано от Министерството на цифровата трансформация на Украйна, потребителите могат да видят електронни версии на своите документи. Те могат също така да генерират QR кодове, които имат същата правна сила като паспорта.

Украинците могат да използват дигиталните си паспорти в редица ситуации, като потвърждаване на самоличността им в пощата, на възрастта им или при откриване на банкова сметка в продължение на няколко години. Миналата година те бяха признати и при пътуване в страната със самолет или влак. Полша и Южна Корея също използват цифрова документация и скоро може да започнат допълнителни пилотни проекти в Обединеното кралство и САЩ.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати