Анализи Новини

Войната в Украйна засегна силно туризма в Източна Европа

  08.08.2022 09:00  
Войната в Украйна засегна силно туризма в Източна Европа

Туризмът в Източна Европа е силно засегнат от войната, която Русия започна в Украйна. Регионът е смятан от западните граждани за силно рисков и затова те избягват да пътуват в него, показват анализи на туристически агенции, цитирани от CNN.

Полша, например, не просто граничи с Украйна, където се водят бойни действия. Снимките на милионите украински бежанци, които минават границата увеличават опасенията на евентуалните туристи и това има унщожаващ ефект за туристическа индустрия в страната.

Още в края на март зам.-министърът на спорта и туризма на Полша Анджей Гут-Мостови заяви, че анулираните пътувания на чужденци към страната са се увеличили с 30-40%. Европейската авиокомпания Jet2 пък директно спря полетите си до Полша и се очаква да ги възобнови през септември - твърде късно за хора, които биха искали да прекарат там лятната си ваканция.

Тази тенденция е валидна за цяла Източна Европа. Туроператорът Last Night of Freedom, който организира ергенски и момински партита по целия континент, отбеляза срив на резервациите за Краков с 60% за лятото на 2022 г.

"Когато инвазията започна, хората слушаха за бомби близо до границата и сега имат този образ в главите си - казва основателят Мат Мавир. - Но трябва да се спомене и това  - ако Русия започне да бомбардира страни от НАТО, да отидете в Полша ще бъде най-малкото ви притеснение."

Личната безопасност не е единствената причина хората да стоят настрана. "Хората казват, че не искат да отидат някъде и да бъдат видени, че се забавляват на място, където смятат, че има много бежанци", допълва той. "Някой е загубил дома си и вие сте там с еднакви тениски, пиете бира – има съпоставяне, което не стои правилно."

Last Night of Freedom казва освен това, че резервациите за унгарската столица Будапеща са намалели с 45%, а за латвияската - Рига, с 39%. Данните на Унгарската агенция по туризъм показват спад от 37% в страната през първите шест месеца на 2022 г. в сравнение с 2019 г. Специално американските туристи са намалели с 65%. 

Словакия, която граничи със Западна Украйна, отбелязва спад на чуждестранните посетители с 49%, спрямо 2019 г. "Трудно е да се каже колко от тях не са посетили страната поради страх от пандемията и колко са притеснени от конфликта в Украйна", казва говорител на правителството. Столицата Братислава се намира на границата с Австрия, на час от Виена -- и на 16 часа от Киев. Но общата граница е достатъчна, за да изплаши хората.

Ситуацията засяга дори страни, които не граничат с Украйна. Лийна Мария Лепик, директор на Естонския туристически борд, твърди, че половината от 350-те круизни кораба, планирани да акостират в Талин през 2022 г. са били отменени "като пряк ефект от войната".

Интересен факт обаче е, че две страни в региона отбелязват увеличение на туристите. Молдова, която граничи с Украйна, посрещна повече чужденци през първото тримесечие на 2022 г., отколкото преди пандемията - от 31 000 2019-а до 36 100 през 2022-ра.

А Литва, която граничи с Беларус и руския ексклав Калининград, обяви, че до юни броят на туристите е бил 88% от нивата през 2019 г. Тези хора включват, разбира се, украинци, бягащи от конфликта, но туристите от Латвия, Великобритания и САЩ се увеличават.

Том Смит, регионален генерален мениджър за Европа в Intrepid Travel, пък разказва: "Наскоро пътувах до Румъния и въпреки че имаше някои туристи, местните ми казаха, че са забелязали голям спад в туризма, особено около района на делтата на река Дунав, който е най-близо до Украйна. Когато инвазията започна, имаше нервност относно пътуването до Източна Европа като цяло. Сега хората видяха, че войната остава само в Украйна, те се чувстват по-уверени. Но, когато става въпрос за страните, граничещи с Украйна, има все още е известна резервираност. За съжаление точно сега местните се нуждаят от туризъм повече от всякога, докато се възстановяват от пандемията. Хората може да не са сигурни дали е подходящо да ги посетят – но като пътувате до тези страни, вие подкрепяте усилията им да помогнат на украинците бежанци."