Анализи

Записванията на британците за зимния сезон в България бележат ръст от 20%

   
Записванията на британците за зимния сезон в България бележат ръст от 20%

Записванията на британските туристи за зимата в България вървят много добре на този етап. Реализираме ръст от над 20% спрямо миналия сезон 2021/2022, заяви за TravelNews Александър Стоянов, изпълнителен директор Balkan Holidays UK. Туроператорът води най-много туристи от Великобритания у нас. От декември до април в зимните ни курорти Банско, Боровец и Пампорово са пристигнали над 85 000 британци, което е повече дори от 2019/2020 г., преди пандемията, показват данните на Министерството на туризма. Те се завърнаха в тях след година и девет месеца отсъствие въобще от страната. В момента спасяват и летния сезон след силно завръщане по Българското Черноморие. Британците пропуснаха преди това два летни и един зимен сезон в България заради Ковид пандемията.

"Надяваме се високата инфлация, очакваната световна рецесия, нова Ковид вълна и войната в Украйна да бъдат овладяни, защото в противен случай ще се отразят на зимния сезон и може да има анулации", коментира Александър Стоянов. Според него от тези фактори ще зависят пътуванията през есенно-зимния сезон.

Първите чартъри от Великобритания за зимния сезон се очакват за Коледа, на 26 декември 2022 г. Групите ще посрещат Нова година у нас. Планирани са полети от Лондон, Манчестър, Нюкасъл, Бирмингам, Бристол, Ийст Мидландс и др. Чартърната програма ще продължи до края на март 2023 г.

Другият голям туроператор - Crystal Ski Holidays (част от TUI UK), също стартира програмите си до България. По-малките туристически компании правят пакети с полети по редовните линии на Ryanair, Wizz Air, EasyJet, British Airways и „България Еър“.

Великобритания беше най-големият чуждестранен пазар за зимните ни курорти преди пандемията. През сезон 2018/2019 г. са пристигнали над 93 000 туристи, показват данните на Министерството на туризма. България през годините се е ползвала като най-достъпната дестинация за ски и сноуборд сред британците. Банско е най-популярният курорт сред тях. Обединеното Кралство е и вторият най-важен пазар за летния туризъм след Германия. Англичаните пълнят най-вече големите курорти Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и Св. Св. Константин и Елена. През 2019 г. са дошли общо над 470 000 британци у нас.

Изключително добре работи на британския пазар българското търговско аташе в Лондон Красимир Киряков. Той е в постоянен контакт с британските и българските туроператори като правят и планират съвместни рекламни акции.

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати