Анализи Новини

Министър Илин Димитров ще спасява с мерки летния и зимния сезон

  09.08.2022 14:24  
Министър Илин Димитров ще спасява с мерки летния и зимния сезон
Министър Илин Димитров с екипа си
  Габриел Драгиев

Сред първите неотложни задачи на служебния министър на туризма д-р Илин Димитров е работата по мярката за хуманитарна помощ за украинските бежанци. По нея има над 500 жалби за десетки милиони, а целта е в края на мандата на служебното правителство на всяка жалба да бъде отговорено и дължимото на хотелиерите да е разплатено. Димитров посочи сред другите задачи решаване на проблема със забавената категоризация на туристическите обекти. В момента има над 960 заявления, като от тях 780 са преписки и 180 броя комплекта документи за оценка, а целта е до края на мандата бройката да падне под сто.

Друга приоритетна задача е предприемането на мерки за успешно протичане на летния и зимния туристически сезон в условията на здравна криза. Четвъртък и петък Илин Димитров ще посети курортите край Варна и Бургас, за да се запознае на място как протича сезонът. Ще се прави активна маркетингова кампания, която да стимулира посещението на нашите курорти от българи и на туристи от близки пазари. По отношение на зимния сезон министърът планира срещи с колегите си от съседните държави, от които идват основно туристи. Ще има през септември и журналистически турове от Германия у нас. Министърът обеща да има предвидимост за хотелиерите още преди зимния сезон, по отношение на здравните изисквания при евентуална нова ковид вълна.

До края на мандата на правителството туристическото министерство ще подготви Закон за гаранционния фонд за туроперататурите, както и Закон за единна браншова камара, каза Димитров. За целта ще бъде сформирана работна група с участие на сектора за изработване на Закон за единна браншова организация, като най-работещ вариант е австрийският модел по подобие на Камарата на строителите. Проектозаконът трябва да е готов до свикването на новото Народно събрание. Работна група ще се занимава и с подготовката на Закона за гаранционния фонд на туроператорите. Освен това ще се подготвят промени в Закона за обществените поръчки за облекчаване на рекламата в международните дигитални платформи, както и по промени в ресорния закон, свързани с приемането на Правилник за туристическата маркировка, който вече е готов и има само технически детайли по него.

Илин Димитров съобщи, че максимално бързо ще бъдe осигурена по една допълнителна линейка в големите курорти по Черноморието, за което днес е постигнато съгласие със здравното министерство. В рамките на този месец се очаква да бъде разкрит координационен център Обзор-Бяла, който ще партнира на курортите, а здравното ведомство ще подсигури адекватна работа на държавните центрове за спешна помощ. Ще се направи и проверка за ценообразуването на медицинските услуги по морето. Идеята е туристите да има избор между частни и държавни здравни заведения, като последните бъдат подсигурени с всичко необходимо.

Габриел Драгиев