Анализи

Илин Димитров обяви 70% повече приходи в туризма

   
Илин Димитров обяви 70% повече приходи в туризма

В момента се намираме в най-силната част от туристическия сезон, там, където цените са най-високи. Към момента има данни за 70% повече приходи спрямо 2021 г., обяви пред БНТ министърът на туризма Илин Димитров. Реално може би се различава картината, тъй като приходи не означава печалба, но от редица пазари имаме сериозно увеличение в броя на туристите, които посещават България. От Румъния са скочили двойно, от Обединеното кралство са 10 пъти повече, увеличение има от пазарите в Израел, Полша, Чехия, Германия. Нетните показатели са по-високи в пъти в сравнение с миналата година, като приходите, които очакваме, са 70% повече спрямо същия период на 2021 г.
Дали това е достатъчно или не, по-точна информация се очаква към края на септември, но числата са обнадеждаващи, каза Димитров. 
Министерството на туризма работи в посока максимално да се удължи сезонът и да започне активна кампания както на близките пазари, така и на българския, за да могат туристите да се насладят на един хубав и топъл септември.
До края на юни в България са дошли над 50 000 руснаци, главно собственици на имоти. Понеже в момента транспорът е затруднен, те плащат хиляди евро, за да минат през Истанбул и да дойдат в България.
Българите също все повече пътуват и данните сочат, че има над 3,5 млн. пътувания и повечето дестинации са Гърция и Турция. Никога не съм гледал на Гърция и Турция като на конкуренти, а като на партньори - от тях можем да учим и с тях можем да работим, посочи министър Димитров.
Ситуацията с бежанците от Украйна е трудно предвидима и пряко зависи от развоя на войната. Днес в България са влезли малко над 25 000 души, а за целия период на конфликта те са над 410 000 души. Програмата за техния прием беше продължена до края на септември, но какви ще са бъдещите мерки зависи от военните действия в Украйна. Ако намаляват бежанците, това е добър показател. Интеграцията върви добре, а над 7 000 от бежанците вече работят.
 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати