Анализи Събития

Защо трябва да си правим застраховка отмяна на пътуване?

   
Защо трябва да си правим застраховка отмяна на пътуване?

Има един много важен компонент във всяко пътуване, който често бива пренебрегван при началното планиране на пътуване - застраховката. Често почивката и отпуската са идеализирани и мнозина не предвиждат малките проблеми, които могат да се появят преди пътуването и да ги опропастят. За да не губите време, пари и нерви в случай, че плановете ви за пътуване се провалят, има само едно решение! И то е застраховка “Отмяна на пътуване” на “Евроинс”.

Тя е предназначена за български граждани и чужденци на възраст до 85 навършени години, на които им предстои пътуване на територията на България или в чужбина. Застраховката осигурява покритие на предварително платени суми във връзка с туристическо или бизнес пътуване, които в случай на отмяна или съкращаване на пътуването не подлежат на възстановяване от доставчика на съответната услуга (туроператор, хотелиер, превозвач, организатор на събитие и други). Допълнително може да бъде предоставено покритие и на извънредни разходи в случай на неочаквано удължаване на престой.

Това е особено подходящ продукт по време на силния сезон (за Европа лятото, за екзотични дестинации зимата). Всяка година има хиляди отменени полети, overbook-нати полети и хотели, а в следствие и много отменени организирани групови пътувания. Също така COVID-19 кризата, както и други геополитически фактори, сериозно влияят на туризма и водят до несигурност. Всички тези притеснения могат да бъдат загърбени със застраховка “Отмяна на пътуване”! На никого не му е приятно да прекрои плановете си и да не замине на дълго чакано пътешествие, но с подобен пакет туристите имат сигурност, че поне няма да загубят вложените в почивката пари и време. 

Застраховката може да бъде сключена при условие, че от датата на резервацията за пътуването до деня на сключване на застрахователния договор не са изминали повече от 5 дни и от сключването на договор до началото на пътуването остават не по-малко от 5 дни. Когато от датата на резервацията са изминали повече от 5 дни, се допуска сключване на застрахователен договор, при условие че до началото на пътуването остават не по-малко от 29 дни. В този случай застрахователното покритие започва 10 дни след датата на сключване. При включване в покритието на допълнителни рискове/специални условия посочените ограничения на дните може да бъдат по-големи.

„Евроинс“ покрива само събития, настъпили вследствие на изрично посочена в общите/специалните условия причина, която е била непредвидима към момента на сключване на застраховката и е възникнала в периода на застрахователното покритие, независимо от волята на застрахованото лице и поради която не може да бъде осъществено пътуването или се налага съкращаване или удължаване на пътуването.

В основния пакет на “Евроинс” е включено пълно обезщетение за отменено или съкратено пътуване. Разходите се застраховат за пълната им стойност, независимо каква част от тях действително е заплатена към момента на сключване на застраховката. В следствие на COVID-19 кризата “Евроинс” въвежда допълнителна услуга към застраховката си “Отмяна на пътуване”. Застрахователният брокер предлага и покритие и за отменени или удължени пътувания заради вируса. Случаите, в които това се покрива от застраховката, са когато пътникът отговаря на някое от следните условия: 

Разболяване от Ковид-19 или преди пътуването, при условие че до началото на пътуването остават не повече от 14 дни, или преди прибирането, в случай на поставяне под карантина от здравните власти, вследствие на лабораторно потвърден случай на Ковид-19, на застрахования пътник или на негов близък, с когото пътувате заедно и сте  застраховани с един  застрахователен договор

Наложено е домашно лечение или хоспитализация при условие че до пътуването остават не повече от 28 дни или провеждане на домашно лечение или хоспитализация на застрахования пътник или на негов близък, вследствие на лабораторно потвърден случай на Ковид-19, с когото пътувате заедно и сте  застраховани с един  застрахователен договор, по време на пътуването. 

Отказано Ви е настаняване на вас и на ваш близък, с когото пътувате заедно и сте  застраховани с един  застрахователен договор, на борда на посоченото в резервацията ви превозно средство, поради повишена телесна температура или лабораторно потвърден случай на  Ковид-19;

Смърт в следствие на Ковид-19 на ваш близък, с когото пътувате заедно и сте  застраховани с един  застрахователен договор, когато е необходимо изчакване на място за оформяне на документи и за организиране на погребение /кремация  на тленните останки или на транспорт, с който те ще бъдат репатрирани.

Този тип COVID-19 допълнение покрива съответната част от застрахованите основни разходи по пътуването, която e удържана като такса или неустойка във връзка с анулирането на съответната резервация. То може да бъде избирано само в комбинация с основното покритие. Това е валидно при условие, че договорът е сключен не по-малко от 10 (десет) дни преди началната дата на пътуването.

Докато лимитът на отговорност по основното покритие представлява цената на пътуването и е общ за всички застраховани лица за всички събития, лимитът на отговорност по допълнителното покритие е индивидуален за всяко лице. Взима се предвид всеки покрит разход и за всеки е определен максимален лимит на отговорност. В случай, че се наложи да използвате застраховката си, трябва да знаете, че премията се определя съгласно действащата тарифа в зависимост от застрахователното покритие, лимитите на отговорност и възрастта на лицата.

Ако все още се чудите дали застраховка “Отмяна на пътуване” на “Евроинс” е нещо наистина необходимо, то отговорът е да! Живеем във времена, когато пътуващите са много, което води до разнообразни ситуации. Застраховайте се преди пътуване, за да избегнете допълнителните нерви и притеснения, да спестите пари и в случай на отмяна, спокойно да успеете да планирате следващата си почивка. С “Отмяна на пътуване” си гарантиране спокойствие - най-важното за всяка почивка! Научете подробно за условията на “Евроинс” тук

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати