Анализи Новини

Лято без ограничения: бум в туризма на Балканите

   
Лято без ограничения: бум в туризма на Балканите

Отпадането на ограниченията за пътуване, въведени заради пандемията от COVID-19, доведе до "бум" в туризма на много места на Балканите. Турция, Гърция, Хърватия се доближават до нивата от рекордната за сектора 2019-та година, предава БТА.

Ето как някои от страните компенсираха отсъствието на руски и украински туристи и как върви туристическият сезон на Балканите:

Истински бум на туризма се наблюдава в момента в Турция, като приходите в сектора почти се утроиха през второто тримесечие, а броят на чуждестранните посетители през първото полугодие нарасна приблизително до нивата от 2019 г. Така страната на практика се възстановява от спада, предизвикан от коронавируса, и получава необходимата чуждестранна валута. В момента са препълнени курортите по егейското и средиземноморското крайбрежие, огромен брой туристи се насочват към мегаполиса Истанбул, както и към Кападокия в Централна Турция. Голям е интересът и към граничния град Одрин, посещаван от много български и гръцки граждани главно с цел пазаруване.

Възстановяването на туристическия сектор в Турция започна след отмяната на строгите ограничения в разгара на пандемията от COVID-19, а спадът на турската лира допринесе за увеличаването на чуждестранните туристи. Турската национална валута загуби 44 процента спрямо долара през 2021 г. и над 20 процента тази година, което превърна Турция в по-евтина дестинация за чужденците. За местните туристи обаче ситуацията не е особено добра и много от тях са принудени да търсят по-евтини места за настаняване през платформи като Airbnb, вместо да почиват в луксозните хотели по егейското и средиземноморско крайбрежие.

Над 16 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция през първите шест месеца на годината, което е със 186 процента повече в сравнение със същия период на предишната година, сочат данни на министерството на туризма на Турция. Най-много чуждестранни туристи са пристигнали в Турция от Германия, на второ място е Русия, а на трето - Великобритания. България се нарежда на пето място.

Министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой съобщи, че Турция планира да приеме 42 милиона туристи през тази година, а приходите от туризъм се очаква да достигнат 35 милиарда долара. По информация на министерството в периода април-юни приходите в туризма са нараснали със 190 процента спрямо предходната година до 8,72 млрд. долара.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати