Новини Транспорт

10 руски самолета са запорирани на германски летища

  15.08.2022 09:42  
10 руски самолета са запорирани на германски летища

Десет самолета, собственост на Руската федерация, са запорирани на германски летища. Вече повече от пет месеца въздушното пространство на ЕС е затворено за руски самолети, предаде RND.

Тъй като самолетите са обект на забрана за излитане и полети поради санкциите на ЕС, те не могат да бъдат използвани от собственика и не могат да бъдат транспортирани до друго място, съобщи германското Министерство на транспорта.

Забраната влезе в сила на 27 февруари - три дни след началото на войната, и важи за полети от Русия до Германия, включително и транзитни. Според Министерството на транспорта в Лайпциг в момента се намират три руски самолета Ан-124. Този тип самолети се използват предимно за чартърни товарни полети.

В Кьолн има Bombardier BD-100-1A10 Challenger 300 и Boeing 737. Самолетите Boeing 737 се използват предимно за пътнически полети. Bombardier има осем до единадесет места и често се използва като бизнес или частен самолет.

Има Boeing 747 във Франкфурт-Хан и четири самолета в Баден-Баден: Cessna 750 Citation X, два Embraer ERJ-135BJ Legacy 600 и Bombardier BD-700-1A10 Global Express XRS. Всички самолети са за бизнесполети и са на частни лица.

Въпреки санкциите на машините може да се извършва профилактика, но всякакви работи по поддръжката извън това - например, предоставянето на резервни части, са забранени.