Транспорт

Авиокомпания получи заем от 700 милиона долара

   
Авиокомпания получи заем от 700 милиона долара

Скандинавската авиокомпания САС (SAS) сключи споразумение за кредит по режима за фалитите Ди Пи Ай (debtor-in-possession - DIP) на стойност 700 милиона долара (около 7 милиарда шведски крони) с фондове, управлявани от "Аполо глоубъл мениджмънт" (Apollo Global Management), съобщи авиопревозвачът в комюнике, цитирано от Франс прес.

Финансирането Ди Пи Ай позволява на компаниите да получат ликвидни средства, за да продължат дейността си, оставайки под защитата на закона за фалитите. На 5 юли САС, чийто персонал е около 7000 души, поиска съдебна защита от кредитори по закона за фалитите в САЩ в рамките на процес на преструктуриране.

В САЩ процедурата по член 11 е механизъм, позволяващ на компания, която вече не може да плаща дълговете си, да се преструктурира, защитена от кредитори, продължавайки текущите операции.

"Благодарение на това финансиране ще разполагаме със солидна финансова позиция, за да продължим текущите операции през целия процес на доброволно преструктуриране в САЩ", изтъкна Карстен Дилинг, председател на управителния съвет на групата, в която основни акционери са датската и шведската държава.

Скандинавските авиолинии, които силно пострадаха от последиците от КОВИД-19 и от тежки, повтарящи се загуби. Компанията обяви през февруари план за икономии на стойност около 750 милиона евро годишно, допълнен в началото на юни от увеличение на капитала с близо 1 милиард евро с възможни нови инвеститори.

През юли САС беше изправена пред две седмици стачка на пилотите, която причини загуби от 9 до 12 милиона долара на ден. Протестът беше насочен срещу искането на ръководството да бъдат понижени заплатите в рамките на плана за преструктуриране и срещу решението да не се наемат отново пилотите, съкратени по време на пандемията.

Според шведската Асоциация на пилотите от гражданската авиация (SPF) в рамките на споразумението, сложило край на стачката, се предвижда да бъдат назначени отново 450 пилоти.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати